Sposób na pizzę
Pizza jest dziś niezwykle popularnym daniem, a „prawdziwe, włoskie pizzerie” rosną jak na drożdżach. I chociaż ta prawdziwa, tradycyjna, drożdży nie zawiera, to coraz więcej jest rodzajów ciast do tej potrawy, które z oryginalną włoską pizzą nie mają niczego wspólnego. W supermarketach można dostać mrożoną pizzę, którą zapewne włoscy smakosze uznają za profanację.
Chociaż w niektórych restauracjach można znaleźć „tradycyjną pizzę polską”, a wielu młodych ludzi kojarzy tę potrawę z Ameryką, to pizza ma swoje korzenie jeszcze w starożytności, a najprawdziwsza i najbardziej tradycyjna pochodzi z Włoch.\r\n\r\nZWIERZENIA INTERNAUTÓW-internautow-5983072153678465a)\r\n\r\n\r\nNA STUDIACH TO SIĘ JADŁO...\r\n\r\nTrudno powiedzieć, kiedy zaczęła się historia tego niezwykle popularnego dania. Samo słowo pochodzi od łacińskiego „picea”, co oznacza nic innego, jak mączny placek. Słowo „pizza” użyto po raz pierwszy najprawdopodobniej we Włoszech ok. 997 roku. Na początku pod tą nazwą kryły się potrawy o różnym smaku. Pierwsza pizza mogła być zarówno słodka, z migdałami, jak i przyrządzana na ostro. Ciasto również odbiegało w smaku od dzisiejszego i mogło być przygotowywane na różne sposoby.\r\n\r\nPizza z Babilonu\r\n\r\nByć może pierwszą, prymitywną pizzę jedli już Babilończycy w postaci ciepłego placka z dodatkami. Starożytni Grecy także jadali coś na kształt dzisiejszej pizzy. Zazwyczaj był to placek z oliwkami, ziemniakami i najróżniejszymi przyprawami.\r\n\r\nPierwszy sukces na dużą skalę\r\n\r\nJednak dopiero na początku XVIII wieku, we Włoszech pizza zaczęła święcić coraz większe sukcesy i stała się niezwykle popularnym daniem. Wtedy również zaczęto używać do jej wypieku pieców opalanych drewnem, które stosuje się do dziś do pieczenia tradycyjnej pizzy. Chociaż pierwszą włoską pizze spożywali głównie biedni chłopi w postaci wypiekanych placków z serem, szybko znalazła swoje uznanie także wśród arystokracji i mieszczan.\r\n\r\nPRZEPISY INTERNAUTÓW:\r\n\r\n\r\nPoczątkowo można było kupić ją od ulicznych sprzedawców, jednak szybko zaczęły powstawać restauracje i jadłodajnie, gdzie podawano wyłącznie wypiekane placki z różnymi dodatkami. Pierwszą „pizzerią” była „Antica Pizzeria Porta'Alba\", która powstała w 1830 roku w Neapolu. Ta słynna restauracja istnieje do dziś.\r\n\r\nPizza na polskich salonach\r\n\r\nRównież na polskim dworze pojawił się placek z dodatkami. Już Zygmunt Stary zasmakował pizzy na swoim przyjęciu weselnym po ślubie z królową Boną.\r\n\r\nWażnym momentem w dziejach pizzy było uznanie pomidorów za bezpieczne warzywa, które wcześniej uważano za trujące. Dziś trudno wyobrazić sobie pizzę bez pomidorów lub przynajmniej sosu na bazie tych warzyw.\r\n\r\nNiezastąpiona mozzarella\r\n\r\nSer mozzarella, chociaż pierwszy był wyrabiany już ok. VII wieku z mleka azjatyckich bizonów, do Włoch dotarł dopiero ok. XVIII wieku. Dziś pizza właśnie z tym gatunkiem sera uznawana jest za najsmaczniejsza i najbardziej tradycyjną.\r\n\r\nPizza na królewskim dworze\r\n\r\nNajsłynniejszą włoską pizzę Margheritę zawdzięczamy królowej Małgorzacie, żonie króla Umberto I, dla której przygotowano w 1889 roku, w czasie ich wizyty w Neapolu, specjalną pizzę z białą mozzarellą, sosem pomidorowym i bazylią. Kucharzem był Rafaele Esposito, właściciel Pizzeria di Pietro e Basta Cosi. Pizza niezwykle zasmakowała królewskiej parze, a na cześć królowej nazwano taki rodzaj pizzy „Margheritą”.\r\n\r\nPRZEPISY INTERNAUTÓW:\r\n Pizza w Nowym Jorku\r\n\r\nW Stanach Zjednoczonych pizza pojawiła się ok. 1895 roku wraz z założeniem przez włoskiego emigranta Gennaro Lomabrdiego pizzeri w Nowym Jorku. Nie ma więc mowy o tym, aby swoje korzenie pizza miała w Ameryce, chociaż jedna z najpopularniejszych sieci restauracji specjalizujących się w wypieku pizzy pochodzi właśnie ze Stanów.\r\n\r\nPizza jest dziś niezwykle popularnym daniem, a „prawdziwe, włoskie pizzerie” rosną jak na drożdżach. I chociaż ta prawdziwa, tradycyjna, drożdży nie zawiera, to coraz więcej jest rodzajów ciast do tej potrawy, które z oryginalną włoską pizzą nie mają niczego wspólnego. W supermarketach można dostać mrożoną pizzę, którą zapewne włoscy smakosze uznają za profanację.\r\n\r\nJednak to ta tradycyjna, wypiekana w piecu na drewno, a nie odgrzewana w piekarniku bądź, jeszcze gorzej, w kuchence mikrofalowej, smakuje najlepiej i ma najwięcej miłośników. Jest zdrowa i nie jest bardzo tucząca (oczywiście, w zależności od składników), nie jest również trudna w przygotowaniu. Jej zalety można by długo wymieniać, ale zamiast tego, lepiej wybrać się do pizzerii. Smacznego!\r\n\r\nPRZEPISY INTERNAUTÓW:\r\n