Sposoby na mrożenie owoców i ziół
Zdaniem ekspertów mrożone owoce i warzywa zachowują większość witamin i składników mineralnych. Dlatego warto jeść mrożonki - są zdrowe, wartościowe, zawsze pod ręką! I możemy się nimi rozkoszować o każdej porze roku. Wystarczy sięgnąć do lodówki.
07.07.2015 | aktual.: 08.07.2015 10:45
Zdaniem ekspertów mrożone owoce i warzywa zachowują większość witamin i składników mineralnych. Dlatego warto jeść mrożonki - są zdrowe, wartościowe, zawsze pod ręką! I możemy się nimi rozkoszować o każdej porze roku. Wystarczy sięgnąć do lodówki.
Mrożenie należy do jednego z najskuteczniejszych oraz najzdrowszych sposobów długotrwałego przechowywania produktów. Podczas mrożenia nie tracą one zbyt wielu składników odżywczych. - Także świeże zioła doskonale nadają się do mrożenia – można je najpierw posiekać, przełożyć do pojemniczków na lód, a następnie zalać odrobiną wody lub oleju - radzi blogerka UlaPedantula.
Owoce najlepiej jest mrozić krótko po ich zerwaniu. Najpierw należy je jednak oczyścić, obrać, opłukać i dokładnie osuszyć. Drobne owoce, takie jak truskawki, maliny czy jagody, możemy najpierw ułożyć w jednej warstwie na tacce i w ten sposób zamrozić, a dopiero później przesypać do pojemniczka – owoce się nie posklejają i łatwo można będzie je porcjować.