Sposoby na przeterminowaną żywność
O tym, jakie przeterminowane produkty nadają się do spożycia rozmawiali w studiu Wirtualnej Polski dietetyczka Hanna Stolińska-Fiedorowicz oraz kucharz Jan Kuroń.
08.12.2016 | aktual.: 02.01.2017 10:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Goście w studiu tłumaczyli, czym różnią się dwie informacje na opakowaniu: „najlepiej spożyć przed…” i „należy spożyć do…”. Ta pierwsza to data sugerowana.
– Po tej dacie można, oczywiście na własną odpowiedzialność, jeść np. produkty suche, czyli kaszę, mąkę, makaron – wyjaśniał Jan Kuroń.
Nie ma natomiast wyjątków w przypadku informacji „należy spożyć do…”. Tej daty trzeba się trzymać.
Jan Kuroń dodał też, że najskuteczniejszym sposobem na niemarnowanie żywności jest wyłączenie z prądu lodówki na jakiś czas. – Trzeba wtedy wykorzystywać produkty na bieżąco, a to najlepsza nauka.
Zobacz też: Najlepsze diety