Stek z ananasem
Połączenie mięsa i owoców, w towarzystwie chrupiących frytek z batatów.
28.08.2015 | aktual.: 28.08.2015 10:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Stek z ananasem to propozycja dla osób, które lubią połączenie mięsa z owocami. Soczysty, jędrny kawałek dobrej jakości steku, w towarzystwie jeszcze bardziej soczystego, słodko-ostrego ananasa to duet idealny. Wystarczy do tego dodać chrupiące sałaty i obiad w kilka minut gotowy.
Składniki na stek (2 porcje): 2 plastry wołowiny na steki, sól.
Mięso opłukaj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym, następnie obsyp z obu stron równomiernie warstwą soli. Pozostaw je w temperaturze pokojowej na ok 30 minut. Po tym czasie strzep nadmiar soli, mięso wyłóż na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron do czasu, aż będzie odpowiadało twoim preferencjom.
Dodatkowo: 2 plastry ananasa, płatki chili do smaku.
Ananasa obsypanego chili wyłóż na tę samą patelnie, na której smażysz steki. Smaż je z obu stron z sosie, który powstał na patelni podczas smażenia mięsa. Kilka minut z każdej strony wystarczy, by owoce ładnie się zezłociły.
Do podania: frytki z batatów.
Dokładnie wyszorowanego pod bieżącą wodą batata pokrój w słupki. Rozłóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz w 190 stopniach C przez około 20-30 minut do czasu, aż chipsy będą lekko zrumienione.
Sugestie: zarówno mięso, jak i ananasa możesz przyrządzić na grillu. Przygotowując wersję light użyj surowego ananasa, zamiast ananasa z puszki. Steki najlepiej podawać kilka minut po przyrządzeniu, aby miały czas "odpocząć" na talerzu.
* www.justmydelicious.com rel="nofollow"> Paulina Krajewska*