GotowaniePrzepisyŚwiąteczne mięso

Świąteczne mięso

Świąteczne mięso

22.12.2005 12:26, aktual.: 20.02.2006 15:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie macie pomysłu na obiad? Przecież nie chcecie podać wigilijnej ryby! My mamy przepisy na to, jak wywołać zachwyt gości.

*Indyk z nadzieniem *Składniki:
- 1 sprawiony indyk ok. 3-4 kg
- 20 dag masła
Na nadzienie:
- 2 bułki
- 1/2 szklanki mleka
- 20 dag wątróbek
- 6 jajek
- 10 dag masła
- po 10 dag rodzynek i migdałów
- sól
- 1 łyżka cukru
- pieprz

Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć z wątróbkami, dodać utarte z masłem żółtka, rodzynki i zmielone migdały, przyprawić, wymieszać z pianą,
spłaszczyć tuszkę, napełnić farszem, zaszyć otwory,
ułożyć na natłuszczonej masłem blasze, resztę masła położyć na wierzchu indyka,
piec w 180°C, licząc 20 min na każde 50 dag mięsa plus jeszcze 20 min, polewając tłuszczem,
obłożyć owocami, podawać z borówkami lub żurawinami.

Wołowina w pikantnym sosie
Składniki:
- 1,2 kg wołowiny bez kości
- pieprz
- kawałek pora
- 2 cebule
- ew. 20 dag pieczarek
- kilka ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- sól
- łodyga selera naciowego

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na nieduże kawałki, natrzeć grubo zmielonym pieprzem, obłożyć plasterkami pora, cebuli i czosnku, skropić oliwą i sokiem z cytryny, odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin,
oczyścić z warzyw, ułożyć w żaroodpornym naczyniu lub na
blasze, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C, piec ok. 40 min albo dusić, aż stanie się miękkie, posolić, dodać warzywa z marynaty i pokrojoną łodygę selera, można włożyć pokrojone kapelusze pieczarek, dusić jeszcze 30 min,
mięso podawać z sosem i warzywami oraz ryżem albo ziemniakami.

*Roladki z musem *Składniki:
- 2 nieduże piersi z kurczaka ok. 75 dag
- sól
- olej
- 1 kubek musu jabłkowego bez cukru
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka musztardy
- tarta bułka

Mięso podzielić na płaty, lekko rozbić dłonią, posolić, odstawić w chłodne miejsce,
mus zmieszać z cukrem i musztardą, posmarować płaty mięsa, luźno zwinąć,
naczynie żaroodporne posmarować olejem, rozgrzać w piekarniku,
ułożyć w nim roladki i piec ok. 20 min w temp. 190°C, obracając je widelcem, aby równomiernie się upiekły.

*Pieczony indyk *Składniki:
- 1 pierś z indyka ok. 1,5 kg
- sól
- biały pieprz
- sok z cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju

Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 1-2 godz. w chłodne miejsce,
ścisło zwinąć i obwiązać nicią,
krótko obsmażyć na oleju zmieszanym z masłem,
ułożyć w naczyniu lub włożyć do foliowego piekarnika, piec około godziny w 190°C,
ostudzić, pokroić na plastry, podawać z owocami, np. morelami czy brzoskwiniami z puszki lub z żurawinami.

*Rostbef z marynaty *Składniki:
- 1 kg rostbefu lub polędwicy
- 2 łyżki oleju
Na marynatę:
- po 1 cebuli, marchewce i pietruszce
- kawałek selera
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól

Zetrzeć warzywa na marynatę, wymieszać z olejem, dodać przyprawy, obłożyć nimi mięso i odstawić na dobę,
usunąć warzywa, obwiązać mięso, posolić, zrumienić na oleju,
wstawić do gorącego piekarnika, piec 25-30 min w 220°C, aby było w środku różowe,
polewać wytwarzającym się sosem,
pokroić w poprzek włókien, od razu podawać.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także