Dziś jest Światowy Dzień Nutelli. Świętujemy go już po raz dziesiąty. Wszystko dzięki Sarze Rosso, amerykańskiej blogerce o włoskich korzeniach i wielkiej miłośniczce orzechowo-kakaowego kremu. Sara zadedykowała dzień 5 lutego wszystkim miłośnikom Nutelli. Z tej okazji zebraliśmy dla was kilka ciekawostek na temat najpopularniejszego kremu śniadaniowego na świecie i przepisy na jego domowe odpowiedniki, które posmakują każdemu.
Krótka historia Nutelli
Zaraz po zakończeniu II wojny światowej pojawił się problem z dostępem do kakao. Na szczęście Pietro Ferrero, piemoncki cukiernik, w 1946 roku wpadł na świetny pomysł i stworzył słodką pastę na bazie orzechów laskowych, cukru oraz odrobiny kakao. Pasta była formowana w bloki, sprzedawana, a następnie krojona w plasterki i kładziona na kromkach chleba. Natomiast syn cukiernika z Piemontu, Michele Ferrero, w 1964 roku udoskonalił recepturę ojca i stworzył pierwszy na świecie słoik Nutelli – kremu z orzechów laskowych i kakao, który pokochali wszyscy!
Nutella w Księdze Rekordów Guinnessa
29 maja 2005 niemieccy miłośnicy Nutelli, aby uczcić 40. rocznicę pojawienia się najlepszego kremu orzechowo-kakowego w ich kraju, zorganizowali w Gelsenkirchen Największe Kontynentalne Śniadanie z Nutellą. W wydarzeniu wzięły udział 27 854 osoby, dzięki czemu zostało ono wpisane do Księgi Rekordów Guinnessa.
Domowa Nutella równie smaczna
Wiecie, że można zrobić Nutellę domowym sposobem? To naprawdę proste! Mamy dla was dwa przepisy, dzięki którym stworzycie pyszne kremy, które z powodzeniem mogą stać się alternatywą dla tego gotowego.
Składniki:
- 2 gorzkie czekolady o wysokiej zawartości kakao,
- szklanka orzechów laskowych,
- 1 i 1/2 szklanki mleka krowiego lub kokosowego,
- 1/2 szklanki cukru.
Przygotowanie:
Zacznij od obrania orzeszków laskowych z łupin. Następnie wysyp je na suchą patelnię i smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając łyżką. Kiedy skórka lekko się przypali, przesyp orzeszki na ścierkę kuchenną. Poczekaj chwilę aż orzechy ostygną i zawiń ją tworząc woreczek. Pocieraj rękami zawartość, a następnie obierz orzechy z łuszczącej się skórki. Orzechy zmiel, np. w młynku do kawy, a mleko podgrzej tak, by pokruszona czekolada bez problemu się w nim rozpuściła. Przy pomocy blendera połącz ze sobą zmielone orzechy, mleko z czekoladą i cukier. Gotową masę przełóż do słoiczka.
Przepis na domową Nutellę z fasoli
Jeśli jesteście na diecie, to polecamy wam krem à la Nutella z czerwonej fasoli – jest równie smaczny i nie zawiera cukru.
Składniki:
- 8 dużych łyżek kakao,
- 1/4 szklanki płynnego miodu,
- puszka czerwonej fasoli.
Przygotowanie:
Fasolę odsącz z zalewy, wysyp na sito i przepłucz chłodną wodą. Za pomocą blendera zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy i gotowe! Smacznego!