GotowaniePrzepisyŚwiatowy Dzień Nutelli

Światowy Dzień Nutelli

Światowy Dzień Nutelli
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

Dziś jest Światowy Dzień Nutelli. Świętujemy go już po raz dziesiąty. Wszystko dzięki Sarze Rosso, amerykańskiej blogerce o włoskich korzeniach i wielkiej miłośniczce orzechowo-kakaowego kremu. Sara zadedykowała dzień 5 lutego wszystkim miłośnikom Nutelli. Z tej okazji zebraliśmy dla was kilka ciekawostek na temat najpopularniejszego kremu śniadaniowego na świecie i przepisy na jego domowe odpowiedniki, które posmakują każdemu.

1 / 4

Krótka historia Nutelli

Obraz
© Shutterstock.com

Zaraz po zakończeniu II wojny światowej pojawił się problem z dostępem do kakao. Na szczęście Pietro Ferrero, piemoncki cukiernik, w 1946 roku wpadł na świetny pomysł i stworzył słodką pastę na bazie orzechów laskowych, cukru oraz odrobiny kakao. Pasta była formowana w bloki, sprzedawana, a następnie krojona w plasterki i kładziona na kromkach chleba. Natomiast syn cukiernika z Piemontu, Michele Ferrero, w 1964 roku udoskonalił recepturę ojca i stworzył pierwszy na świecie słoik Nutelli – kremu z orzechów laskowych i kakao, który pokochali wszyscy!

2 / 4

Nutella w Księdze Rekordów Guinnessa

Obraz
© Shutterstock.com

29 maja 2005 niemieccy miłośnicy Nutelli, aby uczcić 40. rocznicę pojawienia się najlepszego kremu orzechowo-kakowego w ich kraju, zorganizowali w Gelsenkirchen Największe Kontynentalne Śniadanie z Nutellą. W wydarzeniu wzięły udział 27 854 osoby, dzięki czemu zostało ono wpisane do Księgi Rekordów Guinnessa.

3 / 4

Domowa Nutella równie smaczna

Obraz
© Shutterstock.com

Wiecie, że można zrobić Nutellę domowym sposobem? To naprawdę proste! Mamy dla was dwa przepisy, dzięki którym stworzycie pyszne kremy, które z powodzeniem mogą stać się alternatywą dla tego gotowego.

Składniki:

  • 2 gorzkie czekolady o wysokiej zawartości kakao,
  • szklanka orzechów laskowych,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka krowiego lub kokosowego,
  • 1/2 szklanki cukru.

Przygotowanie:
Zacznij od obrania orzeszków laskowych z łupin. Następnie wysyp je na suchą patelnię i smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając łyżką. Kiedy skórka lekko się przypali, przesyp orzeszki na ścierkę kuchenną. Poczekaj chwilę aż orzechy ostygną i zawiń ją tworząc woreczek. Pocieraj rękami zawartość, a następnie obierz orzechy z łuszczącej się skórki. Orzechy zmiel, np. w młynku do kawy, a mleko podgrzej tak, by pokruszona czekolada bez problemu się w nim rozpuściła. Przy pomocy blendera połącz ze sobą zmielone orzechy, mleko z czekoladą i cukier. Gotową masę przełóż do słoiczka.

4 / 4

Przepis na domową Nutellę z fasoli

Obraz
© Shutterstock.com

Jeśli jesteście na diecie, to polecamy wam krem à la Nutella z czerwonej fasoli – jest równie smaczny i nie zawiera cukru.
Składniki:

  • 8 dużych łyżek kakao,
  • 1/4 szklanki płynnego miodu,
  • puszka czerwonej fasoli.

Przygotowanie:
Fasolę odsącz z zalewy, wysyp na sito i przepłucz chłodną wodą. Za pomocą blendera zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy i gotowe! Smacznego!

kuchniaprzepisynutella

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (10)