Filety wieprzowe z gruszką (4 porcje)
Składniki:
- 60 dag filetów wieprzowych,
- 1 duża gruszka,
- 1 serek czosnkowy (10 dag),
- 1/2 dl śmietany (1/5 szklanki),
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczka pieprzu,
- 2-3 łyżki margaryny do smażenia,
- 12-14 ziemniaków.
Nastawić piecyk na temperaturę 250 st. C. Obrać i pokroić ziemniaki w plasterki, smażyć na złotobrązowy kolor na margarynie przez około 15 minut. Posolić, popieprzyć, ewentualnie posypać solą czosnkową. Mięso pokroić na 8 cieńszych lub 4 grube plastry. Spłaszczyć lekko dłonią. Posolić, popieprzyć, smażyć na margarynie po 2-4 minuty z każdej strony. Pokroić gruszkę na 8 lub 4 plastry. Rozetrzeć ser ze śmietaną i papryką. Włożyć usmażone ziemniaki do wysmarowanej formy żaroodpornej. Na nich ułożyć filety, na każdym położyć plaster gruszki i kleks sera. Wstawić na 10-15 minut do piecyka, aż ser zacznie się topić. Wyjąć, posypać na środek każdego filetu troszkę papryki. Podawać z bułeczką i zieloną sałatą.
Teresa Cichowicz-Porada "Szwedzki stół. Smaki kuchni skandynawskiej", wyd. Twój Styl, Warszawa 2005
*Tydzień temu zadaliśmy Wam pytanie: *W skład krajów skandynawskich wchodzą:
a. Dania, Szwajcaria, Norwegia
b. Dania, Szwecja, Norwegia
c. Dania, Wielka Brytania, Norwegia
Prawidłowa odpowiedź to oczywiście b.
*20 książek "Szwedzki stół. Smaki kuchni skandynawskiej" trafi do: *Bogusławy Maliszewskiej, Gdynia
Katarzyny Gać, Warszawa
Mirosławy Marii Zielińskiej, Wronki
Agnieszki Bober, Warszawa
Renaty Kosmali-Kubickiej, Radom
Gabrieli Zielińskiej, Poznań
Anety Polak-Kuschel, Krościenko Wyżne
Martyny Smolińskiej, Poznań
Anety Zalewskiej, Iława
Joanny Gawron, Łańcut
Dagmary Majdak, Wrocław
Renaty Zamysłowskiej, Brzeźnica
Ewy Wawrzyckiej, Lubin
Katarzyny Kaczki, Starcza
Bogny Żymierskiej-Chojnackiej, Luboń
Arkadiusza Kitty, Rybnik-Boguszowice
Doroty Lewczuk, Rybnik
Beaty Rzążewskiej, Lublin
Katarzyny Pol-Omelańskiej, Zamość
Darka Brzuszkiewicza, Bolesławiec