GotowaniePrzepisySzwedzki stół

Szwedzki stół

Szwedzki stół
02.09.2005 12:15, aktualizacja: 20.02.2006 15:34

Do wygrania najnowsza książka kulinarna o smakach kuchni skandynawskiej. Polecamy.

*Deser aniołów (6 porcji) *Składniki:
- 4 białka,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 4 dl cukru (około 1 i 1/2 szklanki),
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżka octu winnego,
- 2 dl śmietany kremówki (niepełna szklanka),
- 1/2 l świeżych owoców (maliny, czerwona porzeczka, truskawki, jeżyny).

Ubić pianę z białek z solą na sztywno, dodać po troszku cukier (ubijając dalej), dodać ocet i cukier waniliowy. Wysmarować tłuszczem i wysypać mąką formę (tortownicę) o pojemności 1 i 1/2 l. Nałożyć pianę i wstawić do nagrzanego do 150 st. C piecyka na około 30 minut. Wyjąć. Kiedy wystygnie, udekorować na wierzchu bitą śmietaną i owocami.

*Duńska zupa szczypiorkowa (4 porcje) *Składniki:
- 1 l bulionu z mięsa,
- 2 duże marchewki,
- 8 dag masła,
- 3 łyżki mąki,
- sól do smaku,
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 2 jajka na twardo

Zagotować bulion, dodać pokrojone w plasterki marchewki i gotować, aż będą miękkie. Odcedzić i zachować wywar. Rozgrzać masło w garnku, dodać mąkę, mieszając dodawać po trochu wywar (uważać, żeby nie zrobiły się "kluski"). Dodać sól do smaku i gotować jeszcze 3-5 minut. Włożyć ugotowane marchewki i szczypiorek. Natychmiast zdjąć z ognia, żeby szczypiorek nie stracił swojego delikatnego zapachu i świeżego zielonego koloru. Włożyć na talerze połówki jajek na twardo i delikatnie, nie zalewając ich, wlać zupę. Podawać natychmiast z gorącymi grzankami z bułki.

Teresa Cichowicz-Porada "Szwedzki stół. Smaki kuchni skandynawskiej", wyd. Twój Styl, Warszawa 2005

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także