Szybki i tani obiad

Szybki i tani obiad może być równie smaczny, jak ten podany w najlepszej w restauracji w mieście. Sekret tkwi w dobrej jakości składnikach i ich odpowiednim skomponowaniu. Najłatwiejsze i najszybsze w przygotowaniu są tzw. dania jednogarnkowe, które sprawdzą się szczególnie dobrze, gdy nie mamy czasu na gotowanie.

Szybki i tani obiad
Źródło zdjęć: © iStock.com

03.09.2018 09:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Makaron z kurczakiem i warzywami

Makaron z kurczakiem i warzywami to mięsna propozycja na szybki i tani obiad. Sprawdzi się ona u osób, które poszukują zdrowego posiłku.

Składniki:

  • 300 g makaronu typu penne (3,5 zł).
  • 1 średniej wielkości cebula (0,30 zł).
  • 2 filety z kurczaka (10-12 zł).
  • 150 g śmietany kremówki 36% (2,76 zł).
  • Warzywa na patelnię (5 zł).
  • 2 łyżki oleju do smażenia (0,25 zł).
  • Sól i pieprz do smaku (0,25 zł).

Czas przygotowania: 25 minut.
Łączny koszt przygotowania posiłku: 22,06 zł.
Liczba osób: 3.

Sposób przygotowania:

  1. Na początku posiekaj cebulę w drobną kostkę, a filety z kurczaka w paski.
  2. Wymieszaj cebulę z mięsem i przypraw do smaku solą i pieprzem według uznania.
  3. Smaż mięso i cebulę ok. 5 minut na rozgrzanym oleju. Po upływie tego czasu dodaj 100 ml wody i śmietanę kremówkę.
  4. Do mięsa i cebuli dodaj ugotowane warzywa na patelnię i duś całość przez ok. 5 minut.
  5. Na samym końcu ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu i podawaj go z kurczakiem i warzywami.

Schabowe z ziemniakami i mizerią

Schabowe z ziemniakami i mizerią to danie obiadowe, które wpisuje się w tradycję polskiej kuchni. Dla wielu z nas smak tego dania to smak dzieciństwa. Warto spróbować odtworzyć tego typu danie samemu w domu — to świetny pomysł na tani i szybki obiad.

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe (16 zł).
  • 1-1,5 kg ziemniaków (0,80-1,20 zł).
  • 1 duży ogórek zielony (0,70 zł).
  • Śmietana 12% (1,5 zł).
  • Koperek (1 zł).
  • Jajko (0,80 zł).
  • Olej do smażenia (0,25 zł)
  • Sól i pieprz do smaku (0,25 zł).
  • Bułka tarta (1 zł).

Czas przygotowania: 30 minut.
Łączny koszt przygotowania posiłku: 22 zł
Liczba osób: 4.

Sposób przygotowania:

  1. Na początku ubij kotlety schabowe za pomocą tłuczka do mięsa (przyjmuje się, że kotlety schabowe powinny mieć grubość ok. 0,5 cm).
  2. Przypraw mięso solą i pieprzem według uznania.
  3. Roztrzep jajko w głębokim talerzu.
  4. Obtocz kotlety w jajku, a następnie w bułce tartej.
  5. Między czasie ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
  6. Rozgrzej olej na dużej patelni, a następnie usmaż na nim kotlety schabowe (optymalny czas smażenia to ok. 4 minuty z każdej strony).
  7. Umyj ogórka i obierz go ze skóry, a następnie pokrój w cienkie plastry. Przełóż pokrojone ogórki do miski, dodaj śmietanę i posiekany koperek, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku.

Zupa krem z brokułów

Zupa krem z brokułów to propozycja na szybki i tani obiad wegetariański. Tego typu zupę można podać swoim dzieciom, a także zaserwować gościom w formie przystawki.

Składniki:

  • 1 brokuł (3,5 zł).
  • 2 średniej wielkości marchewki (0,60 zł).
  • 1 średniej wielkości por (2,5 zł).
  • 6 małych ziemniaków (0,40 zł).
  • 2 średniej wielkości cebule (0,30 zł).
  • 2 ząbki czosnku (0,30 zł).
  • 150 g śmietany kremówki 36% (2,76 zł).
  • 1 łyżka klarowanego masła (0,25 zł).
  • Sól i pieprz do smaku (0,25 zł).

Czas przygotowania: 30 minut.
Łączny koszt przygotowania posiłku: 10,86 zł.
Liczba osób: 4.

Sposób przygotowania:

  1. Na początku dokładnie umyj warzywa, a następnie w garnku rozgrzej masło i dodaj do niego drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Pokrój drobno pora, marchewkę i ziemniaki, a następnie dodaj do cebuli i czosnku. Całość przykryj pokrywką i duś przez ok. 10 minut.
  3. Po upływie 10 minut zalej warzywa wrzątkiem (ok. 1 l).
  4. Między czasie podziel brokuła na różyczki, wrzuć do garnka z wodą i warzywami i duś całość jeszcze przez kilka minut.
  5. Zdejmij warzywa z gazu, odczekaj kilka chwil, a następnie zblenduj je na gładką masę i z powrotem wstaw zupę na kuchenkę.
  6. Zahartuj śmietanę — do szklanki ze śmietaną dodaj kilka łyżek zblendowanej zupy, a następnie wymieszaj śmietanę z pozostałą częścią zupy.
  7. Dopraw zupę solą i pieprzem według uznania.
  8. Zupę brokułową można podawać z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.
Komentarze (0)