Szybki i tani obiad
Szybki i tani obiad może być równie smaczny, jak ten podany w najlepszej w restauracji w mieście. Sekret tkwi w dobrej jakości składnikach i ich odpowiednim skomponowaniu. Najłatwiejsze i najszybsze w przygotowaniu są tzw. dania jednogarnkowe, które sprawdzą się szczególnie dobrze, gdy nie mamy czasu na gotowanie.
03.09.2018 09:05
Makaron z kurczakiem i warzywami
Makaron z kurczakiem i warzywami to mięsna propozycja na szybki i tani obiad. Sprawdzi się ona u osób, które poszukują zdrowego posiłku.
Składniki:
- 300 g makaronu typu penne (3,5 zł).
- 1 średniej wielkości cebula (0,30 zł).
- 2 filety z kurczaka (10-12 zł).
- 150 g śmietany kremówki 36% (2,76 zł).
- Warzywa na patelnię (5 zł).
- 2 łyżki oleju do smażenia (0,25 zł).
- Sól i pieprz do smaku (0,25 zł).
Czas przygotowania: 25 minut.
Łączny koszt przygotowania posiłku: 22,06 zł.
Liczba osób: 3.
Sposób przygotowania:
- Na początku posiekaj cebulę w drobną kostkę, a filety z kurczaka w paski.
- Wymieszaj cebulę z mięsem i przypraw do smaku solą i pieprzem według uznania.
- Smaż mięso i cebulę ok. 5 minut na rozgrzanym oleju. Po upływie tego czasu dodaj 100 ml wody i śmietanę kremówkę.
- Do mięsa i cebuli dodaj ugotowane warzywa na patelnię i duś całość przez ok. 5 minut.
- Na samym końcu ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu i podawaj go z kurczakiem i warzywami.
Schabowe z ziemniakami i mizerią
Schabowe z ziemniakami i mizerią to danie obiadowe, które wpisuje się w tradycję polskiej kuchni. Dla wielu z nas smak tego dania to smak dzieciństwa. Warto spróbować odtworzyć tego typu danie samemu w domu — to świetny pomysł na tani i szybki obiad.
Składniki:
- 4 kotlety schabowe (16 zł).
- 1-1,5 kg ziemniaków (0,80-1,20 zł).
- 1 duży ogórek zielony (0,70 zł).
- Śmietana 12% (1,5 zł).
- Koperek (1 zł).
- Jajko (0,80 zł).
- Olej do smażenia (0,25 zł)
- Sól i pieprz do smaku (0,25 zł).
- Bułka tarta (1 zł).
Czas przygotowania: 30 minut.
Łączny koszt przygotowania posiłku: 22 zł
Liczba osób: 4.
Sposób przygotowania:
- Na początku ubij kotlety schabowe za pomocą tłuczka do mięsa (przyjmuje się, że kotlety schabowe powinny mieć grubość ok. 0,5 cm).
- Przypraw mięso solą i pieprzem według uznania.
- Roztrzep jajko w głębokim talerzu.
- Obtocz kotlety w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Między czasie ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
- Rozgrzej olej na dużej patelni, a następnie usmaż na nim kotlety schabowe (optymalny czas smażenia to ok. 4 minuty z każdej strony).
- Umyj ogórka i obierz go ze skóry, a następnie pokrój w cienkie plastry. Przełóż pokrojone ogórki do miski, dodaj śmietanę i posiekany koperek, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zupa krem z brokułów
Zupa krem z brokułów to propozycja na szybki i tani obiad wegetariański. Tego typu zupę można podać swoim dzieciom, a także zaserwować gościom w formie przystawki.
Składniki:
- 1 brokuł (3,5 zł).
- 2 średniej wielkości marchewki (0,60 zł).
- 1 średniej wielkości por (2,5 zł).
- 6 małych ziemniaków (0,40 zł).
- 2 średniej wielkości cebule (0,30 zł).
- 2 ząbki czosnku (0,30 zł).
- 150 g śmietany kremówki 36% (2,76 zł).
- 1 łyżka klarowanego masła (0,25 zł).
- Sól i pieprz do smaku (0,25 zł).
Czas przygotowania: 30 minut.
Łączny koszt przygotowania posiłku: 10,86 zł.
Liczba osób: 4.
Sposób przygotowania:
- Na początku dokładnie umyj warzywa, a następnie w garnku rozgrzej masło i dodaj do niego drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Pokrój drobno pora, marchewkę i ziemniaki, a następnie dodaj do cebuli i czosnku. Całość przykryj pokrywką i duś przez ok. 10 minut.
- Po upływie 10 minut zalej warzywa wrzątkiem (ok. 1 l).
- Między czasie podziel brokuła na różyczki, wrzuć do garnka z wodą i warzywami i duś całość jeszcze przez kilka minut.
- Zdejmij warzywa z gazu, odczekaj kilka chwil, a następnie zblenduj je na gładką masę i z powrotem wstaw zupę na kuchenkę.
- Zahartuj śmietanę — do szklanki ze śmietaną dodaj kilka łyżek zblendowanej zupy, a następnie wymieszaj śmietanę z pozostałą częścią zupy.
- Dopraw zupę solą i pieprzem według uznania.
- Zupę brokułową można podawać z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.