Przepis na cztery porcje
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- około 1/2 kg świeżych muli, tzn. omułków jadalnych (umytych, oczyszczonych i pozbawionych wąsów),
- drobno posiekany ząbek czosnku,
- 150 ml białego wytrawnego wina,
- niewielka ilość masła,
- 2 duże garści drobno posiekanej natki pietruszki,
- około 1/2 kg makaronu buraczanego tagliatelle,
- sól i świeżo zmielony pieprz czarny,
- sos pesto
Do rozgrzanego garnka (z grubym dnem i wysokimi ściankami) wlej oliwę i od razu wrzuć mule i czosnek. Nakryj pokrywką i - co jakiś czas potrząsając - podgrzewaj przez około 20 sekund, aż zacznie bardzo syczeć. Następnie wlej białe wino, ponownie nakryj pokrywką i pozostaw na dużym ogniu jeszcze przez 1-2 minuty. Pod wpływem pary mule powinny się otworzyć (wszystkie zamknięte należy wyrzucić). Dodaj masło oraz natkę pietruszki i zdejmij z ognia.
W osolonym wrzątku ugotuj makaron buraczany al dente. Delikatnie wymieszaj go z mulami, dopraw do smaku i udekoruj wierzch obfitą porcją sosu pesto.
Przepis pochodzi z książki "Oliver w kuchni".
Książka "Oliver w kuchni" ukazała się nakładem wydawnictwa Muza S.A.