13.11.2015 13:27, aktual.: 08.12.2015 22:49
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wyjątkowa tarta orzechowa, która smakiem przypomina kęs popularnego batonika.
Patrycja Wnorowska na swoim blogu "Smakołyki Alergika" regularnie publikuje również przepisy dla osób, które nie mają alergii pokarmowych, a lubią gotować i jeść pyszności. Jedną z takich propozycji jest wyjątkowa tarta orzechowa, która smakiem przypomina kęs popularnego batonika.
Składniki na ciasto: 200 g mąki, 100 g masła lub margaryny, 50 g cukru pudru, 30 g kakao, 2 żółtka, szczyptę soli, lodowatą wodę. Na farsz: puszkę masy kajmakowej/krówkowej, 200 g niesolonych, prażonych orzechów arachidowych. Na ganache: 150 g śmietanki 30%, 250 g deserowej czekolady, łyżeczkę masła.
Suche składniki na ciasto wymieszać, dodać posiekane masło, żółtka i wyrabiać, dodając tyle wody, by masa nabrała elastycznej konsystencji. Wylepić ciastem formę na tartę (z powłoką nieprzywierającą, o średnicy ok. 26 cm), formując rant. Formę z ciastem włożyć do zamrażarki na 15-20 minut. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni (termoobieg), wyjąć ciasto, ponakłuwać widelcem, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 15 minut.
Na jeszcze ciepłym cieście rozprowadzić kajmak, posypać orzechami i lekko wgnieść je dłonią w masę krówkową. Przygotować ganache: śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać czekoladę oraz masło i dokładnie wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Odstawić, by wystygł, a następnie polać nim warstwę orzechów z kajmakiem. Gotową tartę odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.