Tarta orzechowa "snickers"
Wyjątkowa tarta orzechowa, która smakiem przypomina kęs popularnego batonika.
Patrycja Wnorowska na swoim blogu "Smakołyki Alergika" regularnie publikuje również przepisy dla osób, które nie mają alergii pokarmowych, a lubią gotować i jeść pyszności. Jedną z takich propozycji jest wyjątkowa tarta orzechowa, która smakiem przypomina kęs popularnego batonika.
Składniki na ciasto: 200 g mąki, 100 g masła lub margaryny, 50 g cukru pudru, 30 g kakao, 2 żółtka, szczyptę soli, lodowatą wodę. Na farsz: puszkę masy kajmakowej/krówkowej, 200 g niesolonych, prażonych orzechów arachidowych. Na ganache: 150 g śmietanki 30%, 250 g deserowej czekolady, łyżeczkę masła.
Suche składniki na ciasto wymieszać, dodać posiekane masło, żółtka i wyrabiać, dodając tyle wody, by masa nabrała elastycznej konsystencji. Wylepić ciastem formę na tartę (z powłoką nieprzywierającą, o średnicy ok. 26 cm), formując rant. Formę z ciastem włożyć do zamrażarki na 15-20 minut. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni (termoobieg), wyjąć ciasto, ponakłuwać widelcem, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 15 minut.
Na jeszcze ciepłym cieście rozprowadzić kajmak, posypać orzechami i lekko wgnieść je dłonią w masę krówkową. Przygotować ganache: śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać czekoladę oraz masło i dokładnie wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Odstawić, by wystygł, a następnie polać nim warstwę orzechów z kajmakiem. Gotową tartę odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.