Tarta z brokułami
Kruchutkie ciasto i kremowy, dobrze doprawiony farsz - oto cała tajemnica.
Tarta nie musi być na słodko. W połączeniu z warzywami, może stanowić pyszne danie obiadowe lub kolację "na gorąco". Autorka tego przepisu, Patrycja Wnorowska z bloga "Smakołyki Alergika" zapewnia, że nawet ci, co brokułów nie lubią, taką tartą nie pogardzą. Kruchutkie ciasto i kremowy, dobrze doprawiony farsz - oto cała tajemnica.
Składniki na ciasto: 160 g mąki, 80 g masła, żółtko, zimna woda, szczypta soli. Farsz: brokuł, jajko, 1/3 szklanki śmietany, 1/2 szklanki mleka, 1/2 łyżeczki soli, po 1/4 łyżeczki pieprzu, chili i gałki muszkatołowej, 2 łyżki startego sera.
Sposób przygotowania: zagnieść ciasto dodając tylko tyle wody, by masa była elastyczna. Rozwałkować ciasto i wylepić nim tortownicę, tworząc niezbyt wysoki rant. Ponakłuwać ciasto widelcem, wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i podpiec przez 10 minut. Różyczki brokuła gotować przez 3 minuty (nie dłużej) w osolonym wrzątku. Odcedzić i poukładać na podpieczonym cieście. Jajko, śmietanę, mleko, ser oraz przyprawy wymieszać widelcem, mieszaniną polać brokuła i całość wstawić ponownie do gorącego piekarnika. Zapiekać 20 minut.