Tarta z kiwi i mascarpone
Latem nie mamy ochoty na ciasta z ciężkostrawnymi kremami. Doskonałą propozycją na wakacyjny deser będzie natomiast tarta z kiwi i mascarpone. Autorka przepisu o tym smakołyku pisze tak: "Tarta jest efektem eksperymentalnych poszukiwań smacznych wypieków z dodatkiem tych owoców. Połączenie ich z tropikalnym kokosem oraz kremowym serkiem mascarpone sprawia, że całość jest zaskakująco smaczna i efektowna".
07.07.2015 | aktual.: 07.07.2015 08:14
Latem nie mamy ochoty na ciasta z ciężkostrawnymi kremami. Doskonałą propozycją na wakacyjny deser będzie natomiast tarta z kiwi i mascarpone. Autorka przepisu Paulina Krajewska o tym smakołyku pisze tak: "Tarta jest efektem eksperymentalnych poszukiwań smacznych wypieków z dodatkiem tych owoców. Połączenie ich z tropikalnym kokosem oraz kremowym serkiem mascarpone sprawia, że całość jest zaskakująco smaczna i efektowna".
Spód na tartę: 200 g mąki żytniej razowej typ 2000, 4 łyżki cukru pudru, 100 g masła, 1 jajko, ok. 2 łyżki wody, szczypta soli.
Połącz ze sobą wszystkie składniki. Ciasto na ok 30-60 minut włóż do lodówki. Po upływie tego czasu wyłóż nim natłuszczoną formę (o średnicy 26 cm). Piecz w 190 stopniach C przez ok. 20-30 minut do czasu, aż spód będzie złocisty. Ostudź go.
Składniki na wypełnienie: 500 g serka mascarpone, 4 łyżki cukru pudru, 6-8 owoców kiwi, wiórki kokosowe.
Serek wymieszany z cukrem równomiernie rozsmaruj na całkowicie ostudzonym spodzie. Na nim ułóż plasterki kiwi. Następnie całość obsyp wiórkami kokosowymi i już.
Sugestie: mąkę żytnią możesz zastąpić pszenną (całkowicie lub częściowo). Przygotowując wersję light mascarpone zastąp dowolnym kremowym serkiem o obniżonej zawartości tłuszczu. Zmniejsz również ilość cukru pudru, zastąp go cukrem trzcinowym, stewią w proszku lub ksylitolem.
* * www.justmydelicious.com rel="nofollow">* Paulina Krajewska*