20.05.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:28
Składniki:
Na ciasto:
- 30 dag mąki
- 20 dag smalcu
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
- łyżka śmietany
- 1 jajko
Na farsz:
- pęczek zielonych szparagów
- 2 jajka
- 250 ml gęstej śmietany, najlepiej kremówki
- 5 dag żółtego sera
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypiorek
Ze składników zarobić ciasto, schłodzić, rozwałkować, wyłożyć formę na tartę, ponakłuwać widelcem, piec 10 min. w 200°C.
Szparagi pokroić na kawałki długości 4–5 cm, śmietanę kremówkę roztrzepać z jajkami, dodać starty ser i przyprawy.
Masę wylać na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć szparagi, piec ok. 25 min. w 200°C, posypać szczypiorkiem.
*Porada: *Zamiast smalcu do ciasta można dodać masła ewentualnie margaryny. Żeby po upieczeniu ciasto było kruche, dodawany tłuszcz musi być dobrze schłodzony. Podobną tartę można też upiec na spodzie z ciasta francuskiego.