Warto wybierać te, które nie przyczynią się do powstania fałdek i boczków.
Niewątpliwie są zdrowe, dlatego wielu osobom wydaje się, że mogą pochłaniać je w nieograniczonych ilościach. Prawda jest jednak taka, że nie wszystkie owoce możemy jeść bezkarnie. Warto więc wybierać te, które nie przyczynią się do powstania fałdek i boczków. Oto owoce, które mają najmniej kalorii.
Truskawki
Truskawki mają wielu wielbicieli. Nic dziwnego. Owoce te nie tylko pięknie pachną, wyglądają i smakują. Przede wszystkim są zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Dzięki truskawkom dostarczamy naszemu ciału witaminy C, A, B1, B2 oraz PP. Występuje w nich nawet wapń i fosfor. Czerwone, soczyste owoce są zapowiedzią lata i ekstraktem zdrowia. Na dodatek mają zaledwie 28 kcal w 100 g.
ml/mmch
Maliny
Niewątpliwą zaletą malin jest to, że delektując się ich wybornym smakiem, dostarczamy organizmowi cennych składników. Jest w nich witamina C, sporo związków mineralnych i dużo potasu, który poprawia jędrność skóry. Sok z malin jest dobry na przeziębienie i obniża gorączkę. Ta skarbnica witamin potrzebnych dla zdrowia iďż˝żďż˝urody zawiera tylko 29 kcal w 100 g. To dobra wiadomość dla dbających o linię.
Czerwone porzeczki
To przede wszystkim świetne źródło witaminy C. Czerwone kulki zawierają także beta-karoten, potas, wapń, fosfor, miedź i magnez. Duża ilość błonnika, a szczególnie jego rozpuszczalnej frakcji, czyli pektyn powoduje, że można z nich przygotowywać wspaniałe galaretki. Te same składniki wspaniale oczyszczają jelita. Kiedyś leczono nimi zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Można je jeść garściami - są smaczne i na dodatek mają zaledwie 31 kcal w 100 g.
Poziomki
W świeżych owocach znajdują się duże ilości związków cukrowych, karotenoidy, kwasy organiczne, a wśród nich kwas salicylowy i askorbowy, czyli witamina C. Antocyjany, które zawierają poziomki, to bardzo silne przeciwutleniacze, korzystnie wpływające na nasze zdrowie. Zmniejszają ryzyko nowotworów i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Jedzmy więc poziomki na zdrowie, tym bardziej, że nie zagrażają naszej wadze. Mają tylko 33 kcal w 100 g.
Arbuz
Słodki i orzeźwiający smak zawdzięcza zawartości kwasu jabłkowego i cytrynowego. Poza tym to prawie sama woda - arbuz aż w 92 proc. składa się właśnie z niej. Ma właściwości moczopędne, przez co polepsza przemianę materii i ułatwia usuwanie toksycznych substancji. Wskazany jest dla osób z nadwagą i cierpiących na cukrzycę typu 2. Witamin nie ma zbyt wiele, ale to bogate źródło cennych przeciwutleniaczy - likopenu i glutationu. Ostatnio naukowcy dowiedli również, że zwiększa popęd seksualny. To zawdzięcza cytrulinie, substancji zawartej głównie w miąższu skórki arbuza. Poza tym 100 g owoców zawiera zaledwie 36 kcal.
Grejpfrut
Grejpfruty uznane są za sprzymierzeńca w walce z nadwagą. Ich obecność w dietach wyszczuplających tłumaczy się nie tylko tym, że zwiększają tempo przemiany materii i pobudzają wytwarzanie soków trawiennych, ale też skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu. Mają niski indeks glikemiczny, a regularne spożycie tych owoców powoduje zwiększenie produkcji insuliny i zmniejszenie poziomu glukozy we krwi. Są niskokaloryczne (36 kcal w 100 g), zawierają błonnik, duże ilości witaminy C, a także A, E i PP. Poza tym znajdują się w nich karoteny, flawonoidy, pektyny i likopen.
Melon
Owoc o delikatnym słodkim miąższu zawiera tylko 36 kcal w 100 g. Niewiele, prawda? W tej samej ilości owoc dostarcza 25 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Ma też mnóstwo witaminy A i dużo minerałów pobudzających trawienie, choćby potas, magnez, fluor i nikiel. Ponieważ składa się głównie z wody, może stanowić podstawę skutecznej, letniej diety.
POLECAMY:
Czarne porzeczki
Nasza rodzima czarna porzeczka zawiera trzy razy więcej witaminy C niż importowana cytryna! Poza tym, jak zapewniają dietetycy, to najwspanialsze źródło niemal wszystkich niezbędnych do dobrego funkcjonowania organizmu witamin – A, P, z grupy B, a także biotyny i kwasu foliowego, potasu, żelaza, wapnia, magnezu oraz manganu, boru i jodu. Tyle zdrowia i zaledwie 36 kcal w 100 g.