GotowaniePrzepisyTeraz dynia

Teraz dynia

Przepis z najnowszej książki Magdy Gessler "Kuchnia moja pasja".

Teraz dynia

07.07.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:32

Składniki:
- duża dorodna dynia
- bagietka
- pół litra śmietany kremówki
- pół kilo sera gruyera lub radamera
- litr bulionu z kurczaka
- gałka muszkatołowa

Z dyni wybieramy cały miąższ i pestki. Ten miąższ kroimy na kwadraty. Bagietkę i ser również kroimy w kostkę. W wydrążonej dyni układamy warstwami bagietkę, miąższ
z dyni i ser. Całość dania zalewamy śmietaną. Dynię przykrywamy i wstawiamy do pieca. Pieczemy 2 godz. w około 180° do momentu, aż dynia będzie miękka.
Wszystko ze środka wyjmujemy i miksujemy. Dodajemy litr bulionu z kurczaka i gałkę muszkatołową do smaku lub odrobinę pieprzu cayenne. To jest ostra, fajna zupa. Można ją też robić w garnku lub naczyniu żaroodpornym.

Magda Gessler "Kuchnia moja pasja" Edipresse Książki, 2005

Komentarze (0)