Tłusta rybka zdrowia doda!
Twój jadłospis nie może obyć się bez potraw rybnych? Mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Naukowcy potwierdzili, że jedzenie ryb jest za zdrowe dla mózgu.
Lubisz grillowanego łososia? Uwielbiasz smażonego dorsza? Twój jadłospis nie może obyć się bez potraw rybnych? Mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Naukowcy potwierdzili właśnie, że jedzenie ryb naprawdę jest za zdrowe dla mózgu. Te rewelacje ukazały się łamach na łamach pisma "Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry". Badacze z University of Manchester we współpracy z kolegami z różnych ośrodków europejskich wykazali, że osoby w średnim wieku i starsze z wyższym poziomem witaminy D mają lepsze możliwości poznawcze, niż ludzie w tym samym wieku z niskim poziomem witaminy D w organizmie. Jak podkreślają naukowcy znaczna część witaminy D powstaje w naszej skórze pod wpływem promieni słonecznych, ale drugim ważnym źródłem tej cennej witaminy są tłuste ryby.
Badaniem objęto ponad 3000 osób w wieku od 40 do 79 lat. Naukowcy zaobserwowali, że ludzie z wyższym poziomem witaminy D osiągają lepsze wyniki w testach neuropsychologicznych, pozwalających ocenić umiejętność skupienia i utrzymania uwagi oraz prędkość przetwarzania informacji.
Autorzy badań wykazali, że związek pomiędzy wysokim poziomem witaminy D, a możliwościami mózgu jest najbardziej widoczny u osób po 60 roku życia. Naukowcy podkreślają konieczność przeprowadzenia dalszych badań tłumaczących udział witaminy D w łagodzeniu skutków obniżenia możliwości poznawczych u osób starszych.