Torcik makowy bez pieczenia
Ten makowy torcik to idealna propozycja dla osób, które nie mają piekarnika. Smakuje doskonale i pięknie wygląda. Przepis poleca Ewa Kluczyńska, autorka bloga "My Way Sweets".
23.12.2016 14:42
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Składniki na masę
- 250 g maku
- łyżeczka herbaty Earl Grey
- szklanka wrzącej wody
- 100 g rodzynek
- 150 g prażonych orzechów włoskich
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3 łyżki miodu
- 100 g gorzkiej czekolady
- 30 g płatków migdałowych
Dekoracja
- 100 g gorzkiej czekolady
- łyżka oleju kokosowego
- połówki lub ćwiartki orzechów włoskich
Przygotowanie:
Mak zalewamy wodą i gotujemy ok. 30-35 minut. Odlewamy wodę, najlepiej na sitko, aby mak ostygł. Mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. W kubku zaparzamy herbatę, przecedzamy do miseczki i dodajemy rodzynki. Zostawiamy na ok. 20 minut, aby namokły. Do malaksera wkładamy mak, połowę uprażonych orzechów, kakao, łyżkę skórki pomarańczowej i miód. Wszystko miksujemy do momentu, aż orzechy i skórka pomarańczowa będą rozdrobnione. Dodajemy rodzynki i połowę naparu herbacianego. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 1-2 łyżeczki masy makowej, mieszamy i przekładamy z powrotem do malaksera, do reszty masy. Miksujemy, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę przekładamy do miski, dodajemy pozostałe, posiekane orzechy włoskie oraz drugą łyżkę skórki pomarańczowej i płatki migdałowe. Mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Aby przygotować polewę, w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z olejem kokosowym. Mieszamy do rozpuszczenia. Zalewamy wierzch ciasta, równomiernie rozsmarowujemy i dekorujemy orzechami.
Zobacz także: migdałowe ciasteczka bezowe
Zobacz także