Tort piernikowy z białą czekoladą
Torty kojarzą nam się z przyjęciami urodzinowymi, a to doskonały wypiek również na inne okazje. Szczególnie pięknie prezentują się torty świąteczne. Ola, autorka bloga „Cukrowa wróżka”, poleca tort piernikowy z dodatkiem czekolady.
22.12.2016 | aktual.: 22.12.2016 13:13
Składniki na tort piernikowy (tortownica o średnicy 18 cm):
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 2 jaja
- 3/4 szklanki kakao
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Mąkę przesiać z kakao, połączyć z cukrem, solą, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Maślankę połączyć z jajkami, wanilią i olejem. Zawartość obu naczyń wymieszać – ręcznie lub na niskich obrotach miksera. Dodać kawę i wymieszać do połączenia składników. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 60 minut lub nieco dłużej do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez kilkanaście minut. Po tym czasie wyjąć z formy i studzić do końca. Przed przekrojeniem najlepiej odstawić ciasto na kilka godzin w chłodne miejsce, a następnie pokroić na 3 blaty.
Krem:
- 500 g twarogu śmietankowego
- 1 szklanka cukru pudru
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżeczka cynamonu
- 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
- 1 opakowanie Śmietan-fixu (lub tego typu zagęstnika)
- ok. 2-3 pierniczki
Ganache:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 80 ml śmietanki kremówki
Dekoracja:
- pierniki (w czekoladzie i klasyczne lukrowane serca)
- biała czekolada
- złota (lub inna) posypka
Krem:
Czekoladę roztapić w kąpieli wodnej. Zostawić do ostudzenia na kilka minut. Twarożek utrzeć z cukrem pudrem i cynamonem. Powoli dodać czekoladę i dalej ucierać. Stopniowo dolać śmietankę i miksować do powstania puszystego kremu. Na koniec dodać zagęstnik do śmietany i miksować jeszcze chwilkę. Dwie łyżki kremu odłożyć do dekoracji. Pozostałym kremem przełożyć blaty ciasta i każdą warstwę kremu posypać pokruszonymi pierniczkami. Krem rozsmarować też cienką warstwą na bokach i wierzchu ciasta. Tort wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Ganache:
Śmietankę podgrzać, aż będzie gorąca, ale jeszcze nie gotująca się. Trzeba uważać, żeby jej nie przypalić. W tym czasie czekoladę połamać na drobne kawałki i umieścić w metalowej misce. Zalać ją gorącą śmietanką. Wymieszać do rozpuszczenia i odstawić na kilka minut. Konsystencja powinna być nie za gęsta, nie za gorąca, ale nie za rzadka. Kiedy czekolada na wierzchu zastygnie, udekorować tort resztą kremu, ułożyć pierniczki i kawałki czekolady. Dodać posypkę i odstawić tort do lodówki. Wyjąć na ok. 30 minut przed podaniem.
Zobacz także: czekoladowa chmura
Zobacz także