GotowaniePrzepisyTort piernikowy z białą czekoladą

Tort piernikowy z białą czekoladą

Torty kojarzą nam się z przyjęciami urodzinowymi, a to doskonały wypiek również na inne okazje. Szczególnie pięknie prezentują się torty świąteczne. Ola, autorka bloga „Cukrowa wróżka”, poleca tort piernikowy z dodatkiem czekolady.

Tort piernikowy z białą czekoladą
Źródło zdjęć: © www.cukrowawrozka.pl

22.12.2016 | aktual.: 22.12.2016 13:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Składniki na tort piernikowy (tortownica o średnicy 18 cm):

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Mąkę przesiać z kakao, połączyć z cukrem, solą, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Maślankę połączyć z jajkami, wanilią i olejem. Zawartość obu naczyń wymieszać – ręcznie lub na niskich obrotach miksera. Dodać kawę i wymieszać do połączenia składników. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 60 minut lub nieco dłużej do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez kilkanaście minut. Po tym czasie wyjąć z formy i studzić do końca. Przed przekrojeniem najlepiej odstawić ciasto na kilka godzin w chłodne miejsce, a następnie pokroić na 3 blaty.

Krem:

  • 500 g twarogu śmietankowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
  • 1 opakowanie Śmietan-fixu (lub tego typu zagęstnika)
  • ok. 2-3 pierniczki

Ganache:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 80 ml śmietanki kremówki

Dekoracja:

  • pierniki (w czekoladzie i klasyczne lukrowane serca)
  • biała czekolada
  • złota (lub inna) posypka

Krem:
Czekoladę roztapić w kąpieli wodnej. Zostawić do ostudzenia na kilka minut. Twarożek utrzeć z cukrem pudrem i cynamonem. Powoli dodać czekoladę i dalej ucierać. Stopniowo dolać śmietankę i miksować do powstania puszystego kremu. Na koniec dodać zagęstnik do śmietany i miksować jeszcze chwilkę. Dwie łyżki kremu odłożyć do dekoracji. Pozostałym kremem przełożyć blaty ciasta i każdą warstwę kremu posypać pokruszonymi pierniczkami. Krem rozsmarować też cienką warstwą na bokach i wierzchu ciasta. Tort wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Ganache:
Śmietankę podgrzać, aż będzie gorąca, ale jeszcze nie gotująca się. Trzeba uważać, żeby jej nie przypalić. W tym czasie czekoladę połamać na drobne kawałki i umieścić w metalowej misce. Zalać ją gorącą śmietanką. Wymieszać do rozpuszczenia i odstawić na kilka minut. Konsystencja powinna być nie za gęsta, nie za gorąca, ale nie za rzadka. Kiedy czekolada na wierzchu zastygnie, udekorować tort resztą kremu, ułożyć pierniczki i kawałki czekolady. Dodać posypkę i odstawić tort do lodówki. Wyjąć na ok. 30 minut przed podaniem.
Zobacz także: czekoladowa chmura

Źródło artykułu:cukrowawrozka.pl
Komentarze (1)