Wielkie ciacha ze słodkościami
Podobno małe jest piękne, ale te ciastka są wyjątkiem od reguły. Mocno czekoladowe, z wnętrzem przypominającym nieco brownie, pełne słodkich smakołyków.
02.11.2016 | aktual.: 02.11.2016 12:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak zapewnia Ola, autorka bloga "Cukrowa wróżka", samo wykonananie jest na tyle bezproblemowe, że w ciągu 30 minut możecie przygotować dwa sporych rozmiarów, ciepłe ciastka.
Przepis na 2 ciastka:
- 1 jajo
- 1/4 kostki miękkiego masła (50 g)
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki brązowego cukru (ewentualnie pominąć i użyć po prostu 1/2 szklanki zwykłego cukru)
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki czekoladowych draży z orzechami
- dodatkowo: ulubione batoniki do udekorowania, cukierki itp.
Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy jajko. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem, sodą i solą. Miksujemy z masą maślaną, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dosypujemy draże i mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy za pomocą łyżki dwa ciastka. Musi być między nimi parę centymetrów odstępu. Układamy na nich nasze dodatki. Pieczemy ok. 12 minut. Ciastka w dotyku wciąż będą miękkie, ale wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia na 10-15 minut - po tym czasie możemy bezpieczenie zdjąć je z blachy.
Zobacz także: Magiczny składnik zwykłego rafaello
Dyniowe pierniczki