Qaqwqwrqw

Wielkie ciacha ze słodkościami

Podobno małe jest piękne, ale te ciastka są wyjątkiem od reguły. Mocno czekoladowe, z wnętrzem przypominającym nieco brownie, pełne słodkich smakołyków.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Wielkie ciacha ze słodkościami
(www.cukrowawrozka.pl)
Qaqwqwrqw

Jak zapewnia Ola, autorka bloga "Cukrowa wróżka", samo wykonananie jest na tyle bezproblemowe, że w ciągu 30 minut możecie przygotować dwa sporych rozmiarów, ciepłe ciastka.

Przepis na 2 ciastka:

  • 1 jajo
  • 1/4 kostki miękkiego masła (50 g)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki brązowego cukru (ewentualnie pominąć i użyć po prostu 1/2 szklanki zwykłego cukru)
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki czekoladowych draży z orzechami
  • dodatkowo: ulubione batoniki do udekorowania, cukierki itp.

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy jajko. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem, sodą i solą. Miksujemy z masą maślaną, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dosypujemy draże i mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy za pomocą łyżki dwa ciastka. Musi być między nimi parę centymetrów odstępu. Układamy na nich nasze dodatki. Pieczemy ok. 12 minut. Ciastka w dotyku wciąż będą miękkie, ale wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia na 10-15 minut - po tym czasie możemy bezpieczenie zdjąć je z blachy.
Zobacz także: Magiczny składnik zwykłego rafaello

Qaqwqwrqw

Dyniowe pierniczki

Domowy niezbędnik:

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

Qaqwqwrqw