GotowaniePrzepisyWielkie ciacha ze słodkościami

Wielkie ciacha ze słodkościami

Wielkie ciacha ze słodkościami
Źródło zdjęć: © www.cukrowawrozka.pl

02.11.2016 09:14, aktual.: 02.11.2016 12:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Podobno małe jest piękne, ale te ciastka są wyjątkiem od reguły. Mocno czekoladowe, z wnętrzem przypominającym nieco brownie, pełne słodkich smakołyków.

Jak zapewnia Ola, autorka bloga "Cukrowa wróżka", samo wykonananie jest na tyle bezproblemowe, że w ciągu 30 minut możecie przygotować dwa sporych rozmiarów, ciepłe ciastka.

Przepis na 2 ciastka:

  • 1 jajo
  • 1/4 kostki miękkiego masła (50 g)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki brązowego cukru (ewentualnie pominąć i użyć po prostu 1/2 szklanki zwykłego cukru)
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki czekoladowych draży z orzechami
  • dodatkowo: ulubione batoniki do udekorowania, cukierki itp.

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy jajko. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem, sodą i solą. Miksujemy z masą maślaną, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dosypujemy draże i mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy za pomocą łyżki dwa ciastka. Musi być między nimi parę centymetrów odstępu. Układamy na nich nasze dodatki. Pieczemy ok. 12 minut. Ciastka w dotyku wciąż będą miękkie, ale wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia na 10-15 minut - po tym czasie możemy bezpieczenie zdjąć je z blachy.
Zobacz także: Magiczny składnik zwykłego rafaello

Dyniowe pierniczki

Źródło artykułu:cukrowawrozka.pl
czekoladasłodyczeciasteczka