Trele morele
Suszone owoce zdobią świąteczne menu. Są jak biżuteria umiejętnie dobrana do eleganckiej kreacji.
08.12.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:35
*Esencja smaku, koloru i kształtu. Nie może zabraknąć suszonych owoców na świątecznym stole. *
*Tajine z suszonymi morelami i migdałami *Składniki:
- 6 kawałków mięsa jagnięcego (łopatki)
: około 1,2 kg
- 500 g suszonych moreli
- 100 g migdałów
- 2 małe cebule
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju arachidowego
- pieprz
- 1 laska cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru
- kilka słupków szafranu
- 1 szklanka wody
*przygotowanie moreli: *- 100 g cukru
- 100 g masła
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka cynamonu
Morele włożyć do garnka, zalać wodą, dodać cukier, cynamon i masło. Gotować na małym ogniu do czasu, gdy uzyskamy konsystencję syropu. W innym garnku zagotować 2 l wody. Wsypać migdały i gotować około 5 minut. Zdjąć z ognia, ostudzić i obrać ze skórki. Osuszyć, a następnie podsmażyć na złocisty kolor na oleju arachidowym. Mięso ułożyć w garnku, dodać olej, posolić, popieprzyć.
Następnie wsypać imbir, szafran oraz cynamon.
Wrzucić posiekaną cebulę i zalać szklanką wody. Dusić, pod przykryciem, na małym ogniu około 30 minut, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Uduszone mięso ułożyć na półmisku z morelami, a następnie posypać migdałami.
*Ciasto daktylowe z orzechami *Składniki:
- 100 g daktyli (bez pestek)
- 100 g cukru
- 100 g obranych orzechów
- 15 cl oliwy
- 150 g mąki
- torebka drożdży
- 2 jajka
Daktyle pokroić na kawałki. Orzechy zgrillować, a następnie rozgnieść. Wymieszać razem następujące składniki: mąkę, daktyle, orzechy, jajka, cukier, oliwę i drożdże. Prostokątną formę wyłożyć papierem aluminiowym. Wylać do niej przygotowane ciasto.
Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Ostudzić, zdjąć papier, pokroić w trójkąty.
*Jabłka pieczone z rodzynkami *Składniki:
- 6 dużych jabłek typu golden
- 6 łyżek rodzynek
- łyżka masła
- 10 cl słodkiego wina
- 25 g cukru
- 25 cl śmietany
Rodzynki zalać winem i pozostawić na godzinę. Rozpuścić cukier w garnku na małym gazie, wolno mieszając. Następnie lekko podgrzać połowę śmietany i dodać do karmelu, cały czas mieszając. Resztę śmietany ubić i dodać do ostudzonego wcześniej karmelu.
Jabłka obrać, wyciąć środki, zapełnić rodzynkami nasączonymi winem, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Dolać trochę wody i wstawić na 30 minut do pieca nagrzanego do 180°C. Ostudzić i polać wcześniej przygotowanym sosem karmelowym. Udekorować bitą śmietaną.