Warszawiacy kochają gotować
Młodzi warszawiacy nie jadają wyłącznie w restauracjach. Lubią gotować, a co więcej, lubią też eksperymentować w kuchni, wynika z sondażu TNS OBOP.
Młodzi warszawiacy nie jadają wyłącznie w restauracjach. Lubią gotować, a co więcej, lubią też eksperymentować w kuchni, wynika z sondażu TNS OBOP.
Aż 82 % badanych, niezależnie od wieku i dochodu gospodarstwa domowego, przygotowuje posiłki sobie lub rodzinie – wynika z danych TNS OBOP. Częściej posiłki przygotowują kobiety, osoby pozostające w związkach oraz wdowcy i wdowy.
Single nie gotują?
W grupie osób, które nie gotują, częściej lokują się mężczyźni, osoby w wieku 15-29 lat, single oraz osoby z wykształceniem podstawowym. Co ciekawe, ponad połowa ankietowanych osób w grupie „gotujących i sporządzających posiłki”, zwykle stara się przygotować coś nowego i eksperymentuje w kuchni.
Polecamy przepisy:
Statystycznie rzadziej gotują osoby młode (15-29 lat), single oraz osoby z wykształceniem wyższym i licencjatem.
Kto gotuje zachowawczo?
Tradycyjna kuchnia i sprawdzone potrawy to domena osób w wieku powyżej 60 lat oraz wdowców i wdów. W badanej grupie ten styl preferuje nieco ponad 1/3 ankietowanych.
Aż 74% warszawiaków przebadanych przez TNS OBOP przyznaje, że korzysta z gotowych dań lub półproduktów, czyli takich, które można kupić w sklepie, a które przed spożyciem wystarczy tylko podgrzać lub zalać wodą. Tylko co czwarty ankietowany nigdy nie sięga po wspomniane produkty.
Kuchenny budżet
Ankietowani średnio przeznaczają na żywienie i zakup artykułów spożywczych 33,5% swojego budżetu. Co czwarty ankietowany jada w restauracji przynajmniej raz w tygodniu. (tp / tns obop)
Polecamy przepisy: