Wigilia u Tanich Drani
Tani Dranie zdradzili wp.pl co zaserwują na Wigilię. Jak zwykle: niedrogo, domowo, smacznie. Ale nie bez fantazji!
14.12.2009 | aktual.: 22.06.2010 15:35
W jakim lokalu zjeść obiad w Krakowie, gdy ma być smacznie i tanio? Gdzie codziennie można spróbować żurku jak u mamy i rosołku jak u babci? W Tanich Draniach na rogu ulic Jakuba i Józefa. Tani Dranie zdradzili wp.pl co zaserwują na Wigilię. Jak zwykle: niedrogo, domowo, smacznie. Ale nie bez fantazji!
Tatar ze śledzia z figami
SKŁADNIKI:
8 filetów śledzi matias
2 gruszki
200 g piernika
10 fig
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Wymoczone filety i gruszki pokroić w kostkę, wymieszać ze startym piernikiem i drobno posiekanymi figami, doprawić. Podawać na grzankach z kleksem ubitej śmietany.
Pierogi z kaszą gryczaną
SKŁADNIKI NA CIASTO:
• 2 szklanki mąki
• gorąca woda
• 1 żółtko
• 1 łyżka oleju
• 2 szczypty soli
Do wysypanej mąki dolewamy stopniowo wodę, cały czas zagniatając ciasto. Następnie dodajemy żółtko, olej i sól. Zagniecione ciasto przykrywamy i odstawiamy na kwadrans.
SKŁADNIKI NA FARSZ:
• szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
• 30 dkg białego sera półtłustego
• 1 cebula
• sól, pieprz, majeranek
Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Kaszę i twaróg mielimy maszynką do mięsa. Dodajemy cebulę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Przygotowane ciasto należy rozwałkować, powycinać kółka, napełnić farszem, skleić i ugotować w osolonej wodzie. Karp w sosie miodowym
SKŁADNIKI:
1 karp
3 marchewki
2 pietruszki
1 por
1/2 selera
2 cebule
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
1/2 szklanki miodu naturalnego
1 łyżka utartego piernika
3 łyżki rodzynek
1 łyżka drobno krojonych orzechów
1/2 cytryny
sól
Obrane i pokrojone warzywa z dodatkiem ziela i liści laurowych zalewamy wodą i gotujemy. Następnie tak powstały wywar odcedzamy i wrzucamy do niego karpia pokrojonego w dzwonka. Gotujemy rybę na małym ogniu.
SOS
Podgrzewamy miód, dodajemy starty piernik i szklankę bulionu rybnego, następnie startą skórkę z cytryny. Odcedzamy i na koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie i solimy do smaku.
Tarta z suszonymi grzybami, śliwkami i kapustą
NADZIENIE:
• 50 g suszonych podgrzybków
• 1 kg kiszonej kapusty
• 6 łyżek oliwy z oliwek
• liście laurowe i ziele angielskie
• 1 łyżeczka kminku
• 20 dkg suszonych śliwek
• 1 cebula
• sól i czarny pieprz
CIASTO:
• 1 szklanka mąki
• 1/4 kostki masła
• 1 jajko
• 1 torebka suszonych drożdży (7 g)
• 1/2 łyżeczki soli morskiej
Grzyby wymoczyć i ugotować . Wypłukaną kapustę wraz z oliwą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kminkiem zalać wodą, posolić i ugotować. Po ostudzeniu usunąć liście i ziele angielskie, następnie posiekać i połączyć z grzybami i uprzednio posiekanymi śliwkami. Cebulę posiekać, zeszklić na patelni i dodać do pozostałych składników, doprawić pieprzem i solą.
Tortownicę posmarować oliwą z oliwek. Do przesianej mąki dodać roztopione masło, jajko, sól, drożdże. Zagnieść ciasto dodając odrobinę ciepłej wody. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Odłożyć 1/4 ciasta, a resztę rozwałkować na placek, wyłożyć nim spód i boki formy. Nałożyć nadzienie. Z pozostałego ciasta zrobić wałeczki i ułożyć je na wierzchu tarty. Tartę piec przez 30 minut na złocisty kolor.
Specjalnie dla serwisu kobieta.wp.pl prosto ze swoich podróży nasza korespondentka Agnieszka Kozak
Dziennikarka, zajmuje się lokalnymi odmianami globalnych trendów, seksem i seksualnością w kulturze popularnej czasem krytykuje sztukę i fotografię, ale głównie nałogowo kupuje buty…