Wiosenna botwinka
Polacy często i chętnie jedzą zupy. Oprócz całorocznych klasyk, takich jak rosół czy grochówka, popularnością cieszą się szczególnie sezonowe propozycje. Należy do nich m.in. botwinka, czyli kusząco różowa zupa z liści młodej botwinki. Podana z kleksem ze śmietany, jajkiem na twardo i koperkiem lub zieloną cebulką stanowi kwintesencje majowej kuchni.
09.05.2016 11:49
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Składniki:
2 pęczki botwinki
70 g masła
1,5 l bulionu warzywnego
sok z cytryny lub ocet winny
sól, pieprz, cukier do smaku
100 g siekanego kopru
150 ml śmietany słodkiej 30 proc.
4 jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:
Botwinę dokładnie umyć w zimnej wodzie, następnie drobno posiekać. Buraki z botwinki lekko osolić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozpuścić masło i smażyć botwinkę ok. 10 minut. Wlać bulion warzywny. Doprawić solą, pieprzem, octem (lub cytryną) i cukrem do smaku. Na koniec dodać starte buraczki i śmietanę. Botwinkę podawać z jajkiem na twardo i siekanym koperkiem.