Wiosenna sałatka
Lekko oprószyć solą i pieprzem, polać jogurtem naturalnym, udekorować gałązką koperku.
08.03.2006 | aktual.: 27.03.2006 17:25
Składniki:
- Główka sałaty strzępiastej, masłowej lub lodowej
- pęczek rzodkiewek
- 1 marchewka
- 1/2 szklanki zielonej soczewicy
- 1 cebula
- koperek
- sól
- biały pieprz
- 100 ml jogurtu naturalnego
Soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie, dokładnie osączyć, ostudzić,
sałatę podzielić na pojedyncze liście, dokładnie opłukać w zimnej wodzie, osuszyć, porwać na kawałki,
rzodkiewki oczyścić, opłukać, pokroić na plasterki,
marchewkę umyć, obrać, opłukać, pokroić na cienkie słupki lub zetrzeć na tarce z dużymi oczkami,
cebulę obrać, pokroić na krążki,
sałatę, pokrojone rzodkiewki, marchewkę, soczewicę i cebulę wymieszać,
sałatkę lekko oprószyć solą i pieprzem, polać jogurtem naturalnym, udekorować gałązką koperku.