GotowaniePrzepisyWiosenna terina

Wiosenna terina

Kozi twarożek pachnący ziołami z grillowaną cukinią, papryką i bakłażanem, a do tego kieliszek czerwonego wina i wiejski chleb!

Wiosenna terina

21.03.2006 | aktual.: 27.03.2006 17:25

*To jest to, czego nam potrzeba na wiosnę! *
Terina z kozim serem i grillowanymi warzywami
Składniki:
- 1 kg koziego twarożku,
- 3 cukinie,
- 2 bakłażany,
- 2-3 czerwone papryki,
- zioła prowansalskie lub tymianek

Cukinie i bakłażan pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Z papryki usunąć pestki i pokroić ją w szerokie paski. Warzywa posolić i poczekać chwilę, aż puszczą sok. Osuszyć i zgrillować lub przysmażyć krótko na oliwie na patelni. Kozi twarożek wymieszać z ziołami. Wyłożyć foremkę przezroczystą folią. Na dnie ułożyć część plastrów cukinii, a na nich warstwę sera. Na serze ułożyć warstwę papryki i znowu ser. Następnie na serze położyć plastry bakłażana i pokryć je jeszcze jedną warstwą sera. Przykryć pozostałymi plastrami cukinii. Zawinąć folią i schłodzić w lodówce (około 12 godzin). Kroić nożem elektrycznym lub nożem-piłką.

Tekst MUCHA IHNATOWICZ, zdjęcie WOODY OCHNIO/Magic Media
Terinę przygotował szef kuchni restauracji BELVEDERE pan HENRYK NIECIEJOWSKI

Komentarze (1)