Wiosenny zastrzyk witamin
O tej porze roku najlepszym źródłem witamin i soli mineralnych są kiełki, zielenina i pestki.
19.04.2005 | aktual.: 03.04.2018 16:27
Możesz wzbogacać nimi smak oraz skutecznie zwiększać wartość prawie wszystkich potraw. Łuskane czy skiełkowane nasionka przyjemnie chrupią, a ponieważ mają delikatny smak, można nimi posypywać dania wytrawne oraz słodkie. Świetnie pasują i do owocowych deserów, i do warzywnych sałatek. Zieleninę natomiast warto dodawać do potraw dla intensywnego smaku i aromatu. Koperek, natka pietruszki czy bazylia nadadzą orzeźwiającej nuty np. zupom, duszonym mięsom, sosom. Kiełkujące zdrowie *Skiełkowane nasiona słonecznika, pszenicy, fasoli, rzodkiewki, soi, lucerny to prawdziwa skarbnica witamin (A, C, D, E, K, z grupy B) i soli mineralnych (wapnia, potasu, fosforu, magnezu, żelaza). 100 g kiełków soi zawiera dwukrotnie więcej wit. C, niż potrzebujesz w ciągu dnia! *Dodatkowo pobudzają apetyt, odtruwają organizm, wspomagają odchudzanie. Świetne do sałatek, zup, można nimi posypywać kanapki. Bardzo łatwo wyhodować je w domu. Nasionka fasoli mung, soi czy pszenicy wystarczy kupić w sklepie ze zdrową żywnością i na 12 godzin zalać ciepłą wodą. Osączone przełożyć do słoika, przykryć ściereczką i postawić w ciepłym, zacienionym miejscu. Kilka razy w ciągu dnia trzeba je przepłukiwać wodą i osączać. Po
3–6 dniach pojawią się kiełki.
Zielone wspomaganie Natka pietruszki, szczypiorek, koperek, świeża bazylia, oregano są aromatyczne i bogate w witaminę C, A, żelazo, wapń, potas. Mają jeszcze jedną zaletę – można je hodować na parapecie przez cały rok. Dodawaj je do sałatek, dań mięsnych, warzywnych, zup, sosów,
kanapek.
Rozsiana odżywka
Nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane kryją w sobie spore dawki witaminy E, z grupy B, cynku, potasu, magnezu i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Można je „skubać”, dosypywać do sałatek, zup, farszów, ciasta na placuszki, dodawać do panierek.