Włóż cebulę do zamrażalki. Potem sobie podziękujesz
Każdy miłośnik cebuli w pewnym momencie musi zmierzyć się z przykrą rzeczywistością. Podczas krojenia tego warzywa można wylać sporo łez. Istnieje jednak pewien sposób, który odmieni tę płaczliwą czynność. Jakie inne domowe patenty warto znać?
Wskazówki kulinarne potrafią naprawdę uprościć i przyspieszyć czynności, które wykonujemy, przy przygotowywaniu ulubionych posiłków. Okazuje się, że nie wszystkie są oczywiste i dobrze znane. Poniższe metody zostały przetestowane przez wielu internautów i naprawdę działają.
Koniec z płakaniem nad cebulą
Czy każde krojenie cebuli kończy się ocieraniem łez? Istnieje na to prosta rada. Przed każdym krojeniem warzywa należy je umieść na 10 minut w zamrażarce. Tak schłodzona cebula nie wyciśnie z naszych oczu ani jednej łzy.
Istnieje o wiele więcej sposobów na to, aby nie płakać przy krojeniu cebuli. Kilka kolejnych poznasz, oglądając poniższe nagranie wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kipiąca woda z garnka? Nigdy więcej
Czasem wystarczy chwila nieuwagi, by wrząca woda narobiła nam bałaganu. Aby nigdy więcej nie obawiać się tego problemu, zadziałajmy zawczasu i... umieśćmy w poprzek odkrytego drewnianą łyżkę lub wałek, zamiast pokrywki. Genialny trik zaoszczędzi nam nerwów i sprzątania.
Zmiękłe warzywa
Ulubione marchewki czy rzodkiewki straciły na chrupkości? Mogą ją odzyskać w kilku prostych krokach. Zamocz warzywo w lodowatej wodzie z połówką ziemniaka. Po paru chwilach będziesz mógł chrupać je do woli.
Problematyczne sery
Prawidłowe przechowywanie serów również nie jest rzeczą oczywistą. Aby wciąż cieszyły nasze podniebienia wybornym smakiem, należy je owijać papierem do pieczenia - dzięki temu również dłużej zachowają świeżość. Kiedy natomiast mówimy o twardych rodzajach serów, dobrze jest pokryć ich wierzchnią warstwę masłem - tym sposobem utrzymają smak i nie będą tak mocno wysychać.
Pożegnaj szypułki
Truskawki zachwycają smakiem i zniechęcają twardymi szypułkami. Aby wydrylować te owoce, wystarczy nam jedynie słomka, która szybko pozbędzie się problematycznej części.
Szybki sposób na gotowane jajka
Obieranie jajek ze skorupki jest często pracochłonnym i mało wdzięcznym zadaniem. Aby ułatwić sobie życie, do garnka z gotującymi się jajkami dorzućmy odrobinę sody lub plasterek cytryny. Skorupki zdejmiemy potem bez problemu.
Wypiekowe pogotowie
Jesteś w trakcie pieczenia, gdy zdałaś sobie sprawę, że nie masz jajek? Spokojna głowa - jajko bowiem w wypiekach można zastąpić... dojrzałym bananem. Ten sposób z pewnością jest znany każdemu miłośnikowi kuchni roślinnej.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl