GotowaniePrzepisyZabójczy bourbon...

Zabójczy bourbon...

Zabójczy bourbon...
Źródło zdjęć: © sxc.hu
18.12.2009 21:18, aktualizacja: 22.06.2010 15:46

Kac po zawierającym rozmaite domieszki bourbonie jest gorszy niż po czystej wódce - ostrzega serwis "EurekAlert".

Kac po zawierającym rozmaite domieszki bourbonie jest gorszy niż po czystej wódce - ostrzega serwis "EurekAlert". Aceton, aldehyd octowy, fuzle, taniny czy furfural - to domieszki wybitnie nieprzyjemne, zwłaszcza następnego dnia po spożyciu alkoholu. W bourbonie, czyli amerykańskiej whiskey pędzonej z kukurydzy jest aż 37 razy więcej kacotwórczych domieszek niż w typowej wódce.

Jednak, choć kac jest cięższy, osoby spożywające wódkę są następnego dnia równie (nie) sprawne, co amatorzy bourbona. Pełne wyniki badań opublikuje dopiero w marcu 2010 pismo Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

Źródło artykułu:PAP