27.04.2005 | aktual.: 20.02.2006 14:44
Składniki:
- 1 kg jabłek, najlepiej kwaskowatych, twardych, np. idared
- cytryna
- 5 dag rodzynek
- 100 ml rumu lub brandy
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 200 ml gęstej śmietany
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
Rodzynki opłukać, osączyć, zalać rumem, odstawić na 30 minut, jabłka umyć, obrać, pokroić na plasterki, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny.
Żaroodporne naczynie natłuścić masłem, ułożyć w nim na sztorc półplasterki jabłek, posypać osączonymi rodzynkami.
Żółtka zmiksować ze śmietaną, cukrem waniliowym i pudrem, połączyć z pianą z białek, zalać jabłka, zapiekać 30 min. w 190°C.
Porada
Do masy jajecznej można dodać mały kieliszek adwokata. Wtedy rodzynki wystarczy namoczyć w ciepłej wodzie, a nie w rumie.