GotowaniePrzepisyZapiekanka z jabłek

Zapiekanka z jabłek

Podawać na ciepło z dodatkiem lodów.

Zapiekanka z jabłek

27.04.2005 | aktual.: 20.02.2006 14:44

Składniki:
- 1 kg jabłek, najlepiej kwaskowatych, twardych, np. idared
- cytryna
- 5 dag rodzynek
- 100 ml rumu lub brandy
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 200 ml gęstej śmietany
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru

Rodzynki opłukać, osączyć, zalać rumem, odstawić na 30 minut, jabłka umyć, obrać, pokroić na plasterki, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny.

Żaroodporne naczynie natłuścić masłem, ułożyć w nim na sztorc półplasterki jabłek, posypać osączonymi rodzynkami.

Żółtka zmiksować ze śmietaną, cukrem waniliowym i pudrem, połączyć z pianą z białek, zalać jabłka, zapiekać 30 min. w 190°C.

Porada
Do masy jajecznej można dodać mały kieliszek adwokata. Wtedy rodzynki wystarczy namoczyć w ciepłej wodzie, a nie w rumie.

Zobacz także
Komentarze (0)