Zbawienna moc czekolady
Gorzka czekolada może pomóc chorym z marskością wątroby gdyż zawarte w niej przeciwutleniacze wpływają korzystnie na krążenie krwi w tym narządzie - wykazali badacze z Hiszpanii i Szwajcarii.
19.04.2010 | aktual.: 20.04.2010 10:33
Gorzka czekolada może pomóc chorym z marskością wątroby. Zawarte w niej przeciwutleniacze wpływają korzystnie na krążenie krwi w tym narządzie. Naukowcy zaprezentowali wyniki swoich badań na dorocznym spotkaniu Europejskiego Stowarzyszenia Badań nad Chorobami Wątroby w Wiedniu w Austrii. Jak wyjaśnił prowadzący badania Andrea de Gottardi ze Szpitala Uniwersyteckiego w Bernie, u pacjentów z marskością wątroby dochodzi do zaburzeń w pracy naczyń krwionośnych tego narządu.
Jest to spowodowane uszkodzeniem śródbłonka, czyli wyściółki naczyń, pod wpływem wolnych rodników będących silnymi utleniaczami. Z czasem, u chorych z marskością rozwija się tzw. nadciśnienie wrotne. Wówczas, szczególnie niebezpieczny dla nich staje się wzrost ciśnienia krwi w żyłach wątrobowych, do którego często dochodzi po spożyciu posiłku. W ciężkich przypadkach może on nawet doprowadzić do rozerwania naczyń krwionośnych.
De Gottardi i jego koledzy z Uniwersytetu w Barcelonie sprawdzali, czy pacjentom z nadciśnieniem wrotnym może pomóc jedzenie gorzkiej czekolady. Zawiera ona duże ilości flawonoidów z kakao, a związki te są znane ze swych własności przeciwutleniających i korzystnego wpływu na układ krążenia.
Badania prowadzono w grupie 21 chorych z marskością wątroby. 10 z nich podawano płynny posiłek zawierający ciemną czekoladę o zwartości kakao 85 proc., podczas gdy 11 otrzymywało posiłek z białą czekoladą.
Okazało się, że gorzka czekolada w dużym stopniu redukowała wzrost ciśnienia w żyłach wątrobowych po posiłku. Natomiast, jej biały odpowiednik nie dawał podobnych korzyści.
Jak wyjaśniają naukowcy, flawonoidy zawarte w gorzkiej czekoladzie poprawiają czynność śródbłonka, dzięki czemu łatwiej może dochodzić do rozszerzenia się żył wątrobowych i spadku ciśnienia krwi.
Korzystne działanie ciemniej czekolady wynika również z jej ogólnie dobrego wpływu na krążenie w całym organizmie, podkreślają.
Zdaniem badaczy, wyniki te wskazują, że ciemna czekolada może przynieść korzyści pacjentom z marskością wątroby, gdyż minimalizuje ryzyko wystąpienia potencjalnie groźnego dla ich życia powikłania nadciśnienia wrotnego.
Marskość wątroby polega na systematycznym włóknieniu, które niszczy strukturę tego narządu. Mogą ja wywoływać różne czynniki - najczęściej zakażenia wirusami HBV i HCV, a także nadużywanie alkoholu.