Zdrowa kasza

Na naszych stołach pojawia się rzadko. A szkoda, bo wpływa korzystnie na zdrowie i urodę.

Obraz

Zwykle jadamy kaszę jęczmienną i gryczaną, ale warto też spróbować innych. Można je przyrządzać na ostro i słodko, dodawać do zup, mięs, sałatek i deserów. *
*
Kasza jęczmienna *Dostarcza wit. PP, kwasu foliowego i cynku, które korzystnie wpływają na skórę i nastrój. Dostępna jest w kilku rodzajach o różnej wielkości ziarenek. By ugotować ją na sypko, 1/2 kg kaszy zalewa się ok. 1,2 l wody, a by była zwarta - ok. 1,8 l.
*
Do czego używać *Gotuje się z niej *zupy
, zwłaszcza mięsne, jest niezbędnym składnikiem krupniku. Ugotowaną na półsypko kaszę podaje się do dań obiadowych, np. gulaszu, zrazów, gęstą - do mielonych kotletów, gołąbków, jako nadzienie do pierogów. Sypką - do sałatek. Surową kaszę można wsypać do mięsa i razem dusić, dodać do pieczeni rzymskiej i razem piec.

Kasza gryczana *Zawiera najwięcej ze wszystkich kasz wapnia, żelaza, magnezu, witamin B1 i B2 oraz błonnika. Prażona ma wyraźny, charakterystyczny smak, nie prażona - jest łagodniejsza, bardziej lekkostrawna, ma więcej witamin. W czasie gotowania kasza gryczana, zwłaszcza nie prażona, prawie trzykrotnie zwiększa swą objętość. Popularna w kuchni żydowskiej.
*
Do czego używać *Doskonale pasuje do *zrazów
, można ją też podawać z sosem grzybowym lub ze skwarkami. Używa się jej także jako jednego ze składników farszów, np. do pierogów, warzyw, a także do klopsików, kotletów mielonych, kaszanki. Ze zmielonej kaszy uzyskuje się mąkę, którą dodaje się do ciasta na knedle i bliny, a także do słodkich wypieków.

Kasza manna *Otrzymywana z pszenicy zwykłej (z pszenicy twardej uzyskuje się semolinę, z której robi się makarony)
. Zawiera sporo białka, żelaza, wit. B1 i PP. Ma łagodny smak, ale można ją przyprawić. By była gęsta, 20 dag kaszy gotuje się w ok. 0,5 l wody, na półgęstą potrzeba ok. 0,7 l wody.
*
Do czego używać *Gęstą i zwartą - kroić w kostkę, dodawać *do rosołu i innych zup
. Gotowaną na mleku podaje się jako zupę. Można jej używać do zagęszczania dań, robić z niej kluski kładzione. Przyrządza się też z niej budynie, sypką wykorzystujemy do ciasta na kruche herbatniki.

Kasza jaglana *Jest łuskanym ziarnem prosa. Zawiera dużo białka i niewiele skrobi. Lekkostrawna, nie powoduje wzdęć. Ma dużo krzemu, dzięki czemu korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. By ugotować ją na sypko, na 25 dag kaszy trzeba ok. 0,4 l wody.
*
Do czego używać *Kaszę jaglaną najlepiej gotować w wodzie wymieszanej pół na pół z mlekiem. Ma wtedy delikatny smak. Tak przygotowaną można podawać *do duszonego mięsa
(warto ją przyprawić na ostro) lub z mlekiem. Nadaje się też do zapiekanek, zagęszczania zup i potrawek, robi się z niej kleiki. Grubo zmieloną dodaje się do ciasta na płaskie chlebki.

Kasza kukurydziana *Dostarcza błonnika, wit. B1 i PP oraz beta-karotenu. Produkowana jest w postaci drobnego i grubego grysiku. Ma lekko gorzkawy smak. By otrzymać gęstą kaszę, 20 dag trzeba gotować w 0,5 l wody. Skrócisz czas gotowania, jeśli wcześniej ją namoczysz.
*
Do czego używać *Można ją podawać np. do *gulaszów
, dodawać do zup. Przyrządza się też z niej zapiekanki - dobrze komponuje się z cebulą i żółtym serem, przed podaniem dobrze jest ją polać kwaśną śmietaną. Bardzo popularna w Ameryce Południowej i Środkowej. Robi się z niej placki, tortillę. W kuchni włoskiej przyrządza się z niej polentę, a w Rumunii - mamałygę.

Wybrane dla Ciebie

"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni