GotowaniePrzepisyZdrowa tradycja

Zdrowa tradycja

Rosół, schab pieczony, klopsiki, a na deser placek ze śliwkami. Potrawy są tradycyjnie polskie, ale „odchudzone.” Smak pozostał ten sam.

Zdrowa tradycja

Polskie nie musi być tłuste, zawiesiste, ciężkostrawne. Polskie może znaczyć zdrowe. Zapraszamy do stołu. Na nim: rosół, pieczeń ze schabu albo pulpeciki (do wyboru). A w roli deseru ciasto ze śliwkami. Tym razem możesz jeść bez obaw! Nie utyjesz. Wszystkie dania są „przefiltrowane” przez dietetyków. Rosół ma dużo warzyw, a mało kalorii (ugotowany na chudym mięsie drobiowym). I bez makaronu. Pieczeń też nie ta sama: zamiast karkówki wybieramy schab środkowy. Przed pieczeniem mięso marynujemy. To dodaje mu smaku, ujmuje kalorii i sprawia, że jest kruche. Pulpeciki? Tak. Ale niskokaloryczne: drobiowe, z kuskusem. I jeszcze mocny akcent na koniec. Lekkie ciasto na jogurcie. Świetnie komponuje się ze śliwkami.

Marynowany schab pieczony

- 1,2 kg schabu bez kości
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- świeży rozmaryn
- mieszanka ziół
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Posiekany czosnek rozetrzyj z solą, dodaj zioła. Połącz z sokiem z cytryny, a kiedy sól się rozpuści, wymieszaj z olejem.
Mięso opłucz, osusz, wytnij tłuszcz, natrzyj je ziołową mieszanką, dokładnie obłóż rozmarynem, odstaw na noc w chłodne miejsce (można na dłużej).
Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz 15 min w temp. 200°C, zmniejsz ją do 180°C i piecz jeszcze ok. 50 min, polewając powstałym sosem.

Drobiowe klopsiki z kuskusem

- 30 dag mielonego mięsa z indyka
- łyżka mąki ziemniaczanej
- cebula dymka
- 2 pomidory
- zielenina
- sól
- pieprz
- zioła
Cebulę drobno posiekaj. Wymieszaj z mięsem i mąką. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Uformuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego, ugotuj na parze.
Pomidory sparz wrzątkiem, pokrój, przetrzyj przez sito, dopraw do smaku. Dodaj ugotowane klopsiki, podgrzej, ale nie gotuj.
Podawaj posypane zieleniną z kaszką kuskus oraz z warzywami. Zamiast kuskusu może być również kaszka bulgar.

Pikantny rosół bez makaronu

- 25 dag mięsa z piersi kurczaka lub indyka
- duży pęczek włoszczyzny
- pomidor
- cebula
- sól
- pieprz
Włoszczyznę dokładnie umyj, z całego pęczka zostaw jedną marchewkę, pietruszkę i seler. Resztę warzyw pokrój w słupki.
Do garnka włóż mięso i całe warzywa (marchewkę, pietruszkę, por i kawałek selera) oraz podpieczoną cebulę, zalej 1 i 1/2 l wody, przypraw, gotuj ok. 30 min, żeby mięso stało się miękkie. Następnie wyjmij warzywa, pokrój je w słupki.
Do wrzącego rosołu wrzuć surowe pocięte warzywa i kawałki pomidora. Gotuj razem jeszcze 5 min. Następnie dodaj ugotowane wcześniej jarzyny i od razu podawaj.

Placek jogurtowy ze śliwkami

- 50 dag śliwek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 4 szklanki mąki
- 400 g jogurtu naturalnego
- 12 dag masła
- 4 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół, wyjmij pestki.
Oddziel białka od żółtek, mąkę przesiej, połącz z proszkiem do pieczenia i posiekanym masłem. Potem dodaj cukier i żółtka. Ucieraj, aż masa stanie się gładka. Wymieszaj ją z jogurtem i mąką. Na koniec delikatnie połącz z pianą ubitą z białek.
Formę dokładnie wysmaruj masłem, wlej ciasto. Potem ułóż na nim śliwki przekrojoną częścią do góry. Wstaw do piekarnika. Piecz około 45 min w temp. 190°C. Na koniec możesz posypać cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)