Zdrowa tradycja
Rosół, schab pieczony, klopsiki, a na deser placek ze śliwkami. Potrawy są tradycyjnie polskie, ale „odchudzone.” Smak pozostał ten sam.
Polskie nie musi być tłuste, zawiesiste, ciężkostrawne. Polskie może znaczyć zdrowe. Zapraszamy do stołu. Na nim: rosół, pieczeń ze schabu albo pulpeciki (do wyboru). A w roli deseru ciasto ze śliwkami. Tym razem możesz jeść bez obaw! Nie utyjesz. Wszystkie dania są „przefiltrowane” przez dietetyków. Rosół ma dużo warzyw, a mało kalorii (ugotowany na chudym mięsie drobiowym). I bez makaronu. Pieczeń też nie ta sama: zamiast karkówki wybieramy schab środkowy. Przed pieczeniem mięso marynujemy. To dodaje mu smaku, ujmuje kalorii i sprawia, że jest kruche. Pulpeciki? Tak. Ale niskokaloryczne: drobiowe, z kuskusem. I jeszcze mocny akcent na koniec. Lekkie ciasto na jogurcie. Świetnie komponuje się ze śliwkami.
Marynowany schab pieczony
- 1,2 kg schabu bez kości
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- świeży rozmaryn
- mieszanka ziół
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Posiekany czosnek rozetrzyj z solą, dodaj zioła. Połącz z sokiem z cytryny, a kiedy sól się rozpuści, wymieszaj z olejem.
Mięso opłucz, osusz, wytnij tłuszcz, natrzyj je ziołową mieszanką, dokładnie obłóż rozmarynem, odstaw na noc w chłodne miejsce (można na dłużej).
Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz 15 min w temp. 200°C, zmniejsz ją do 180°C i piecz jeszcze ok. 50 min, polewając powstałym sosem.
Drobiowe klopsiki z kuskusem
- 30 dag mielonego mięsa z indyka
- łyżka mąki ziemniaczanej
- cebula dymka
- 2 pomidory
- zielenina
- sól
- pieprz
- zioła
Cebulę drobno posiekaj. Wymieszaj z mięsem i mąką. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Uformuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego, ugotuj na parze.
Pomidory sparz wrzątkiem, pokrój, przetrzyj przez sito, dopraw do smaku. Dodaj ugotowane klopsiki, podgrzej, ale nie gotuj.
Podawaj posypane zieleniną z kaszką kuskus oraz z warzywami. Zamiast kuskusu może być również kaszka bulgar.
Pikantny rosół bez makaronu
- 25 dag mięsa z piersi kurczaka lub indyka
- duży pęczek włoszczyzny
- pomidor
- cebula
- sól
- pieprz
Włoszczyznę dokładnie umyj, z całego pęczka zostaw jedną marchewkę, pietruszkę i seler. Resztę warzyw pokrój w słupki.
Do garnka włóż mięso i całe warzywa (marchewkę, pietruszkę, por i kawałek selera) oraz podpieczoną cebulę, zalej 1 i 1/2 l wody, przypraw, gotuj ok. 30 min, żeby mięso stało się miękkie. Następnie wyjmij warzywa, pokrój je w słupki.
Do wrzącego rosołu wrzuć surowe pocięte warzywa i kawałki pomidora. Gotuj razem jeszcze 5 min. Następnie dodaj ugotowane wcześniej jarzyny i od razu podawaj.
Placek jogurtowy ze śliwkami
- 50 dag śliwek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 4 szklanki mąki
- 400 g jogurtu naturalnego
- 12 dag masła
- 4 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół, wyjmij pestki.
Oddziel białka od żółtek, mąkę przesiej, połącz z proszkiem do pieczenia i posiekanym masłem. Potem dodaj cukier i żółtka. Ucieraj, aż masa stanie się gładka. Wymieszaj ją z jogurtem i mąką. Na koniec delikatnie połącz z pianą ubitą z białek.
Formę dokładnie wysmaruj masłem, wlej ciasto. Potem ułóż na nim śliwki przekrojoną częścią do góry. Wstaw do piekarnika. Piecz około 45 min w temp. 190°C. Na koniec możesz posypać cukrem pudrem.