Zdrowe, choć słodkie
Nie chcesz pozbawiać dziecka słodkich przyjemności? Zacznij przygotowywać deserki z mleka, twarożku, owoców.
17.10.2005 | aktual.: 29.06.2010 19:34
*Większość lekarzy i dietetyków uważa, że im później dziecko pozna smak słodyczy, tym lepiej. W ten sposób zmniejsza się ryzyko wystąpienia próchnicy i nadwagi w późniejszym wieku. *
Na szczęście nie wszystkie łakocie są niezdrowe. Co więcej, niektóre dostarczają dziecku wartościowych składników odżywczych. Do takich należą desery na bazie mleka i jego przetworów oraz owoców. Można je wzbogacać orzechami, pestkami dyni i słonecznika, płatkami śniadaniowymi.
Nasze propozycje - Twarożek - wymieszaj ze świeżymi owocami i rozpuszczoną żelatyną (płaska łyżeczka na 250 g), przełóż do miseczki, gdy stężeje, wyłóż na talerzyk, udekoruj owocami lub polej sosem owocowym.
- Koktajl - kefir, zsiadłe mleko lub jogurt naturalny zmiksuj ze świeżymi albo mrożonymi owocami, osłodź do smaku cukrem lub miodem.
- Budyń- zagotuj 300 ml mleka, żółtko utrzyj z 2-3 łyżeczkami cukru, czubatą łyżeczką mąki ziemniaczanej i 100 ml zimnego mleka. Zagotowane mleko zestaw z ognia, wlej mieszankę, gotuj 2 min, mieszając (budyń możesz też przygotować z torebki). Przełóż do miseczek, zastudź. Podawaj z sosem owocowym, posypany posiekanymi orzechami lub startą czekoladą.
- Kisiel - owoce świeże lub mrożone, np. porzeczki, wiśnie, rozgnieć, wymieszaj z cukrem (ok. 5 dag cukru na
25 dag owoców), zagotuj ze 100 ml wody, przetrzyj przez sito. Łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszaj ze 100 ml zimnej wody, dodaj do owoców, zagotuj mieszając. Przełóż do miseczek, ostudź. Podawaj ze startym jabłkiem, kawałkami gruszek, śliwek, pestkami dyni, słonecznika.
- Galaretka - 25 dag owoców, np. jabłek, gruszek (pokrojonych), porzeczek, winogron, zalej szklanką zimnej wody. Gotuj ok. 10 min, przecedź przez sito, odciśnij sok z owoców. Osłodź do smaku, wymieszaj z łyżką żelatyny, zastudź w miseczkach. Podawaj z bitą śmietaną, ozdób świeżymi owocami.