Zdrowe słodycze
Jak widać twój świat słodyczy nie musi ograniczać się do batoników z supermarketu, czekolady i cukierków. Jest bardzo wiele smacznych i zdrowych naturalnych słodyczy, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Podniosą poziom cukru we krwi, a jednocześnie dostarczą wiele cennych składników odżywczych.
03.09.2007 | aktual.: 29.06.2010 11:49
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie wszystko, co słodkie, jest złe. Możesz z przyjemnością zajadać się słodkościami prawie bez ograniczeń, wybieraj je po prostu ostrożnie. Możesz przecież jeść słodycze, które dała nam natura. Są smaczne i jednocześnie zdrowe.
Najzdrowsze słodkości
Owoce to najzdrowsze słodkości, jakie mogłabyś sobie wymarzyć. Poleca się jedzenie co najmniej jednego świeżego owoca dziennie. Pamiętaj o tym szczególnie teraz. W sezonie letnim jest ogromny wybór świeżych owoców: jabłka, gruszki, pomarańcze, banany, liczi – bogactwo zapachów i smaków. Warto, żebyś korzystała w pełni z tej pory roku.
Jedząc owoce pamiętaj koniecznie, że niektóre z nich należą do owoców wysokokalorycznych. Winogrona na przykład na 100g dostarcza około 70kcal ze względu na dużą zawartość cukru (prawie 18%). Dlatego właśnie najlepiej jeść je zamiast słodyczy, słonych paluszków czy innych tuczących przegryzek. 30dag winogron dostarcza tyle samo kalorii, ile jeden balonik.
Jeśli masz ochotę na coś bardziej wyjątkowego, możesz zjeść je w formie sałatki owocowej. Najzdrowsze będą borówki, maliny, truskawki, arbuz, morele, wiśnie, winogrona. Nie żałuj sobie także brzoskwiń, śliwek, mandarynek. Pyszne i zdrowe – suszone owoce
Między posiłkami, zamiast chipsów, możesz przegryzać zdrowe i pyszne suszone owoce. Bez kłopotu kupisz suszone banany, daktyle, śliwki, figi i rodzynki – są pysznym dodatkiem do musli, owocowych sałatek, deserów lub jako słodka przekąska. Świetnie podnoszą poziom cukru we krwi. Bardzo smaczne, a przy okazji zdrowe przekąski, poleca się mieć zawsze pod ręką, aby unikać cukierków i ciastek, które tak mocno zakorzeniły się w naszych zwyczajach żywnościowych.
Zamiast cukru
Jeśli ciężko ci odzwyczaić się od cukru, zamiast z niego rezygnować, łatwiej będzie ci go zastąpić. Sięgnij po zdrowe i słodkie zamienniki: miód, melasę, brązowy syrop ryżowy, słód jęczmienny i czysty syrop klonowy. Syrop słodowy z orkiszu na przykład podobny jest w smaku do miodu i tak jak on może być używany na przykład, do słodzenia napojów, zamiast cukru do wypieków, jest też super do twarożku. (300g. za 12 zł) Możesz też używać syropów owocowych, na przykład syrop z jabłek i winogron, świetna alternatywa dla cukru - do słodzenia napojów, przetworów owocowych, jako dodatek do ciast, ciastek, lodów (250 ml za 33 zł).
Słodki miód
Miód jako dodatek do potraw i deserów sprawdza się świetnie. Ponadto, ma także lecznicze działanie. Miód gryczany polecany jest na choroby serca i układu krążenia, anemię i zmęczenie. Zawiera znaczne ilości magnezu, żelaza i innych biopierwiastków takich jak: fosfor, miedź, cynk, jod, nikiel, kobalt. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Miód lipowy z kolei, uważany jest za jeden z najwartościowszych. Miód o naprawdę niezwykłych właściwościach. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną, jest znakomitym środkiem na grypę, kaszel i zapalenie oskrzeli. Ma także właściwości łagodzące stres i bezsenność.
Jak widać, twój świat słodyczy nie musi ograniczać się do batoników z supermarketu, czekolady i cukierków. Jest bardzo wiele smacznych i zdrowych naturalnych słodyczy, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Podniosą poziom cukru we krwi, a jednocześnie dostarczą wiele cennych składników odżywczych.