Zdrowo i szybko!
Warto przyjrzeć się nowoczesnym urządzeniom do przyrządzania potraw. Gotowanie w nich jest o wiele zdrowsze, a także... szybsze.
23.09.2005 | aktual.: 29.06.2010 19:45
Wystarczy choć raz użyć parowara czy kombiwara, by przekonać się, że to, co nowoczesne, ma wiele zalet. Po pierwsze, w parowarze można jednocześnie gotować np. mięso i warzywa, a więc do zrobienia obiadu potrzebujesz jednego, a nie dwóch garnków.
Po drugie, takie urządzenia skracają czas gotowania, przypadną więc do gustu wszystkim zaganianym. Po trzecie, przygotowane w nich potrawy są zdrowsze od tych gotowanych tradycyjnie. Zachowują bowiem więcej cennych składników i nie trzeba do nich dodawać tłuszczu.
*Ważne! *- Tak naprawdę, by gotować na parze, wystarczy druciany koszyczek i garnek z pokrywką. Do garnka wlewamy wodę. Na sicie układamy ryby czy warzywa i całość szczelnie przykrywamy.
- Do pieczenia warto wykorzystać folię aluminiową i rękaw piekarniczy. Skracają czas pieczenia, potraw nie trzeba podlewać, a i tak są soczyste i pełne witamin.
*Jakiego sprzętu potrzebujesz? *W tych urządzeniach możesz gotować wszystko – mięso, drób, ryby, warzywa, kasze, makaron, ryż, ziemniaki. Różnią się tylko zasadą działania i pojemnością.
*Szybkowar *To stalowy, szczelnie zamykany garnek. W czasie gotowania wzrasta panujące w nim ciśnienie. Dzięki temu czas gotowania skraca się o połowę.
Cena 120–240 zł.
*Parowar *Dania gotują się w parze, która ma temperaturę wyższą niż wrząca woda. To skraca czas przygotowywania i nie wypłukuje witamin. Można w nim jednocześnie przyrządzać np. ryż, warzywa, mięso (na dole kładzie się produkty najdłużej się gotujące).
Cena 190–320 zł.
*Kombiwar *Potrawa jest poddawana działaniu gorącego powietrza, dzięki czemu równomiernie się piecze lub gotuje. Można w nim też piec ciasta, grillować, rozmrażać.
Cena 230–350 zł.