GotowaniePrzepisyZdrowo, świeżo i świadomie

Zdrowo, świeżo i świadomie

Planowanie posiłków jest jednym z najważniejszych elementów odpowiedniego odżywiania się. To także świetny sposób na to, by nie wyrzucać jedzenia – niestety w naszym kraju każdego roku do kosza trafia aż 9 mln ton żywności! Jak kupować i planować posiłki na cały tydzień, aby nie marnować jedzenia?

Zdrowo, świeżo i świadomie
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Aleksandra Hangel

06.08.2018 21:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przy odpowiednim rozplanowaniu zakupów, jesteśmy w stanie zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne nam produkty w czasie jednej wizyty w sklepie. Ale co ze świeżymi warzywami i owocami? Te najlepiej kupować na lokalnym ryneczku lub bezpośrednio u dostawcy, ale niewielu z nas ma czas na to, by po wizycie w dużym markecie dodatkowo jeździć w ich poszukiwaniu. Co więcej, by móc codziennie cieszyć się ich smakiem powinniśmy odwiedzać te miejsca każdego dnia. Warzywa i owoce bardzo trudno kupić na zapas – zazwyczaj tracą jędrność i ładny wygląd po zaledwie kilku dniach, dlatego to produkty, które najczęściej wyrzucamy. Twórcy nowych lodówek Amica znaleźli sposób na szybko – szczególnie w okresie letnim – tracące świeżość produkty.

Najnowsze lodówki Amica (np. model FK2515.4UTXAA) posiadają specjalny pojemnik do ich przechowywania z filtrem FreshOn. Trzymane w lodówce warzywa i owoce wytwarzają etylen, tzw. hormon starzenia, który nie mając dokąd uciec powoduje, że produkty szybko zaczynają więdnąć. Filtr FreshOn eliminuje gaz wewnątrz pojemnika, tym samym wydłużając świeżość żywności, zwłaszcza zielonych warzyw. Rozwiązania te sprawiają, że produkty pozostają soczyste i pełne wartości odżywczych znacznie dłużej niż gdybyśmy trzymali je np. na kuchennym stole czy blacie. Dzięki temu możemy pozwolić sobie na długą listę zakupów i nie martwić się, że będziemy musieli szybko zjeść wszystkie owoce i warzywa, bo utracą swoją świeżość i smak.

A co jeśli podczas wizyty na targu czy w sklepie skusiły nas piękne kolory i zapachy i kupiliśmy za dużo sezonowych produktów? Dobrym pomysłem jest ich upieczenie np. buraka, pietruszki czy marchwi i zamrożenie – oczywiście po całkowitym ostygnięciu. Gdy zdecydujemy się na ich rozmrożenie, będą świetnym dodatkiem do sałatki lub składnikiem śniadaniowej pasty.

Nowe modele lodówek Amica posiadają technologię Frost Control, dzięki której lód nie osadza się między szufladami, znacząco ułatwiając korzystanie z zamrażarki i pozostawiając nam tylko przyjemność z przygotowywania pysznych, zdrowych potraw.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (0)