GotowaniePrzepisyZimowy piernik

Zimowy piernik

Ciasto nieco staroświeckie, słodkie, korzenne, z powidłami śliwkowymi i bakaliami.

Zimowy piernik

03.01.2006 | aktual.: 20.02.2006 15:37

Składniki:
- 50 dkg miodu,
- 2 szklanki cukru,
- kostka masła,
- 1 kg mąki,
- 3 jajka,
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
- pół łyżeczki soli,
- 2 torebki przyprawy korzennej do pierników,
- 2 łyżki siekanych orzechów włoskich,
- 2 łyżki posiekanych migdałów,
- 2 łyżki rodzynków,
- 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej,
- powidła śliwkowe do przełożenia

Miód, masło i cukier podgrzewać wolno na małym ogniu do wrzenia. Do przestudzonej letniej masy dodawać stopniowo mąkę, jajka, sól, rozpuszczoną w małej ilości mleka sodę oraz przyprawę korzenną, cały czas wyrabiając dokładnie ciasto. Dodać bakalie. Pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, żeby ciasto dojrzało. Włożyć do blaszki wysmarowanej masłem i piec godzinę w piekarniku na małym ogniu. Po ostygnięciu przełożyć lekko podgrzanymi powidłami śliwkowymi.

Tekst Mucha Ihnatowicz,
zdjęcie Woody Ochnio/Magic Media
Piernik upiekła cukiernia Sławomira Dybalskiego, ul. Noakowskiego 16, Naczynia - Walther Meble, al. Krakowska 61 w Warszawie

Komentarze (0)