Zioła na twoim stole

Zwykłe dania za sprawą świeżych ziół zamienią się w wykwintną potrawę, z powodzeniem zastąpią sól.

Obraz

*Możesz też sama suszyć zioła. Wybierz najładniejsze listki i drobno posiekaj. Połóż je na desce, najlepiej w ciepłym miejscu i codziennie przerzucaj, aż wyschną. Przechowuj w szczelnie zamkniętych słoiczkach, żeby nie wietrzały. Trzymaj nie dłużej niż rok. *
* Jak o nie dbać: *- Sadzonki w pojemniczkach kupisz w supermarketach i sklepach warzywniczych. Ceny od 2,50 do 4 zł.
- Zioła takie są świeże przez 3-4 miesiące. By rosły cały rok, przesadź je do doniczek i co 2 tygodnie nakłuwaj ziemię patyczkiem - wtedy korzenie lepiej oddychają.

*Lubczyk *do chleba i pulpetów
Jest bardzo aromatyczny, dlatego trzeba go używać w małych ilościach. Do mięsa na pulpety dodaj łyżeczkę tego ziela - będzie pięknie pachniało i nabierze łagodnego smaku. Dodaj go też do ciasta na chleb, do zup i soków warzywnych.

*Tymianek *do grochówki i pizzy
Zupa grochowa lub fasolowa będzie miała niepowtarzalny smak, jeśli dosypiesz do niej łyżeczkę tymianku. Doskonale wzbogaca smak tłustych mięs - pomaga w ich trawieniu, oraz potraw z grzybami, twarożków i pizzy. Oliwa z jego dodatkiem pasuje do sałatek.

*Melisa *do deserów i likierów
Ma leciutko cytrynowy zapach. Doskonała do dekoracji deserów lodowych i koktajli odświeżających. Możesz ją też wsypywać do sałatek, których podstawą jest sałata. Smakosze dodają ją do marynowania śledzi i pieczenia mięs, a nawet do herbaty i likierów.

*Bazylia *do pomidorów i serów
Posiekaną świeżo zerwaną bazylię dodaje się do sałatki z pomidorów z serem mozarella i oliwą z oliwek. Pasuje do sałatki szopskiej: pomidory, ogórki, papryka, ser feta i czosnek. Wzmacnia aromat gorących dań warzywnych, szczególnie tych z cukinią.

*Szałwia *do baraniny i drobiu
Przed pieczeniem baraniny natrzyj mięso posiekanymi liśćmi szałwii i połową łyżeczki startej gałki muszkatołowej. Szałwia wzbogaca również smak ryb, potraw z tłustego drobiu.

*Koper *do ziemniaków i ryb
Do gotowanych filetów z łososia zrób sos koperkowy: śmietankę, koper i łyżkę mąki wymieszaj i podgrzej na patelni, aż zgęstnieje. Niezastąpiony do zup, sałatek i twarożku.

*Rozmaryn *do pasztetów i pierogów
Do farszu mięsnego do pierogów dodaj kilka rozdrobnionych gałązek rozmarynu. Jest aromatyczny i gorzkawy - używaj go oszczędnie. Poprawia smak pasztetów z królika.

*Mięta *do koktajli i chłodników
Dodaj posiekaną do chłodnika ze świeżych ogórków. Doskonała do sosu do jagnięciny, sałatek, koktajli odświeżających i lodów. Herbatka z mięty świetnie gasi pragnienie.

Sylwia Bartczak

Wybrane dla Ciebie

"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni