GotowaniePrzepisyZupa pieczarkowa z dokładką

Zupa pieczarkowa z dokładką

Jeszcze do niedawna zupa była obowiązkowym punktem dwudaniowego obiadu w wielu polskich domach. Dziś zup jadamy coraz mniej, a szkoda, bo to smaczna porcja witamin i dodatkowa porcja płynów. W ramach powrotu do czasów dzieciństwa, warto przygotować zupę pieczarkową, którą z pewnością każdy zje "z dolewką".

Zupa pieczarkowa z dokładką
Źródło zdjęć: © www.kuchennykredens.pl

21.09.2016 | aktual.: 24.02.2017 10:13

Przepis poleca Monika, autorka bloga "Kuchenny Kredens", podkreślając, że propozycja należy do tych treściwych zup. Znajdują się w niej pomarańczowe kostki marchwi, na wierzchu zieleni się nać pietruszki, a zamiast popularnego wśród niektórych makaronu - dodaje do niej ziemniaki. Wychodzi obłędnie pyszna! Jak radzi blogerka, w kwestii dodatku śmietany możemy wybrać swój ulubiony rodzaj. Sprawdzi się zarówno klasyczna gęsta 18-procentowa, jak i śmietanka o kremowym, słodkawym smaku.

Składniki:

  • 1,5-2 l bulionu *

1 duża cebula

*

500 g pieczarek

*

2 korzenie pietruszki

*

2-3 marchewki

*

kawałek selera

*

2-3 ziemniaki

*

*

ok. 1/2 szkl. śmietany

*

kopiasta łyżka mąki

*

*

2 łyżki masła

Wykonanie:
Pieczarki oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki lub w plasterki. Przesmażyć je chwilę na patelni, posolić i poddusić aż odparują część wody. Odstawić. Warzywa wraz z cebulą obrać i pokroić w dość drobną kostkę. W garnku podgrzać łyżkę masła, podsmażyć cebulę, a po chwili dodać pozostałe warzywa i przyprawy. Całość zalać domowym bulionem. Gotować pod przykryciem ok. 25 minut, po czym dodać pieczarki. Gotować na wolnym ogniu, aż warzywa zupełnie zmiękną. W kubeczku zahartować śmietanę niewielką ilością zupy, wymieszać dokładnie z łyżką mąki. Pod koniec gotowania dodać powoli do zupy. Podawać posypaną natką pietruszki.
Zobacz także: Obiad po węgiersku, czyli kurczak duszony w papryce

Źródło artykułu:kuchennykredens.pl
Komentarze (1)