Zupa pieczarkowa z dokładką
Jeszcze do niedawna zupa była obowiązkowym punktem dwudaniowego obiadu w wielu polskich domach. Dziś zup jadamy coraz mniej, a szkoda, bo to smaczna porcja witamin i dodatkowa porcja płynów. W ramach powrotu do czasów dzieciństwa, warto przygotować zupę pieczarkową, którą z pewnością każdy zje "z dolewką".
21.09.2016 | aktual.: 24.02.2017 10:13
Przepis poleca Monika, autorka bloga "Kuchenny Kredens", podkreślając, że propozycja należy do tych treściwych zup. Znajdują się w niej pomarańczowe kostki marchwi, na wierzchu zieleni się nać pietruszki, a zamiast popularnego wśród niektórych makaronu - dodaje do niej ziemniaki. Wychodzi obłędnie pyszna! Jak radzi blogerka, w kwestii dodatku śmietany możemy wybrać swój ulubiony rodzaj. Sprawdzi się zarówno klasyczna gęsta 18-procentowa, jak i śmietanka o kremowym, słodkawym smaku.
Składniki:
- 1,5-2 l bulionu *
1 duża cebula
*
500 g pieczarek
*
2 korzenie pietruszki
*
2-3 marchewki
*
kawałek selera
*
2-3 ziemniaki
*
*
ok. 1/2 szkl. śmietany
*
kopiasta łyżka mąki
*
sól, pieprz, ziele angielskie liść laurowy
*
2 łyżki masła
Wykonanie:
Pieczarki oczyścić i pokroić w mniejsze kawałki lub w plasterki. Przesmażyć je chwilę na patelni, posolić i poddusić aż odparują część wody. Odstawić. Warzywa wraz z cebulą obrać i pokroić w dość drobną kostkę. W garnku podgrzać łyżkę masła, podsmażyć cebulę, a po chwili dodać pozostałe warzywa i przyprawy. Całość zalać domowym bulionem. Gotować pod przykryciem ok. 25 minut, po czym dodać pieczarki. Gotować na wolnym ogniu, aż warzywa zupełnie zmiękną. W kubeczku zahartować śmietanę niewielką ilością zupy, wymieszać dokładnie z łyżką mąki. Pod koniec gotowania dodać powoli do zupy. Podawać posypaną natką pietruszki.
Zobacz także: Obiad po węgiersku, czyli kurczak duszony w papryce