GotowaniePrzepisyObiad dla zabieganych. Gotowy w 20 minut

    Obiad dla zabieganych. Gotowy w 20 minut

    Oto kilka propozycji na smaczne, domowe posiłki, gotowe w maksymalnie 20 minut.

    Obiad dla zabieganych. Gotowy w 20 minut
    Źródło zdjęć: © 123RF.COM

    1 / 6

    Makaron

    Obraz
    © 123RF.COM

    Nie każdy z nas ma czas na przygotowywanie gulaszu lub rosołu. Szybki tryb życia i brak czasu odbija się na naszym jadłospisie, ale to nie znaczy, że musimy jeść byle jak. Oto kilka propozycji na smaczne, domowe posiłki, gotowe w maksymalnie 20 minut.

    Składniki na 2 porcje: 4 garście makaronu np. kokardki, 10 zielony oliwek faszerowanych papryką, 10 czarnych oliwek, 10 suszonych pomidorów + 2 łyżki z oliwy z zalewy, 1/4 kubka startego twardego sera np. grana padano, 1/2 małej cebuli, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.

    Przygotowanie: makaron ugotuj al dente. Na oliwie podsmaż cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku. Dodaj pokrojone oliwki i suszone pomidory. Chwilę smaż, raz po raz mieszając. Dodaj odcedzony makaron, wymieszaj i smaż 2-3 minuty. Dopraw do smaku. Wyłóż danie na talerze i posyp startym serem.

    2 / 6

    Kurczak w sosie pomarańczowym

    Obraz
    © Fotolia

    Składniki na 2porcje:200 g polędwiczek z kurczaka , 1 spory ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy (wcześniej sparzonej), 1 łyżka miodu, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka wody, 1 łyżka mąki kukurydzianej, olej do smażenia, 100 g ryżu jaśminowego, posiekany szczypiorek.

    Przygotowanie: nastaw ryż i gotuj wg instrukcji na opakowaniu (ok. 15 minut) Kurczaka pokrój i podsmaż. W tym czasie przygotuj sos, łącząc dokładnie sos sojowy, ocet, sok z pomarańczy, miód, wodę i mąkę. Do kurczaka dodaj zmiażdżony czosnek, imbir i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj i po około minucie wlać sos. Zagotuj, aby sos zgęstniał - w razie potrzeby dodaj trochę wody. Wyłóż na talerze razem z odcedzonym ryżem i posyp szczypiorkiem.

    3 / 6

    Pęczetto

    Obraz
    © 123RF.COM

    Składniki na 2 porcje: 100 g kaszy pęczak, 2 duże pomidory malinowe, 1/2 cebuli, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypiorek do podania, sól i pieprz do smaku.

    Przygotowanie: kaszę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu (ok. 10 minut, zależnie od producenta). Na oliwie podsmaż posiekaną cebulkę, dodaj pokrojone pomidory i duś około 5 minut na wolnym ogniu. Gdy kasza będzie gotować dodaj ją do pomidorów i wymieszaj. Dopraw do smaku. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.

    4 / 6

    Quesadillas

    Obraz
    © Shutterstock.com

    Składniki na 4 porcje: 4 tortille pszenne, 1 pierś z kurczaka, 2 papryczki np. chipotle, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek, pęczek kolendry, 1/2 cebuli czerwonej, kukurydza z puszki, ser żółty,

    Przygotowanie: kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż wraz z papryczką na rozgrzanej patelni. Mięso podziel na 4 części i wyłóż na połowę każdej tortilli, dodaj posiekaną kolendrę, krążki cebuli, kukurydzę i starty ser żółty. Złóż na pół i zapiecz w grillu lub tosterze. Podawaj na ciepło, np. z pomidorową salsą lub guacamole.

    5 / 6

    Makaron z brokułami

    Obraz
    © 123RF.COM

    Składniki na 2 porcje:3 duże garście makaronu penne, 1 mały brokuł, odrobina masła, 40 g twardego sera żółtego, sól i pieprz do smaku.

    Przygotowanie:makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, zetrzyj ser żółty na tarce o drobnych oczkach. Brokuły zblanszuj (minutę we wrzątku, 1-2 minuty w zimnej wodzie). Odcedzony makaron wyłóż na talerze, dodaj brokuły, odrobinę masła i wymieszaj. Całość posyp serem żółtym i dopraw do smaku.

    6 / 6

    Krewetki na ostro

    Obraz
    © Shutterstock.com

    Składniki na 2 porcje:opakowanie mrożonych krewetek, 1 papryczka chili, 1 ząbek czosnku, zielona cebulka, natka pietruszki, 1 łyżka masła, 100 g ryżu do podania.

    Przygotowanie: krewetki włóż do miseczki i zalać wodą. Wstaw ryż i gotuj wg instrukcji na opakowaniu ok. 12 minut. Rozmrożone krewetki oczyść. Posiekaj papryczkę, czosnek, cebulkę i natkę pietruszki i podsmaż na maśle, po chwili dodaj krewetki i smaż kilka minut, raz po raz mieszając. Wyłóż na talerze i podawaj z ryżem.

    Komentarze (1)