GotowaniePrzepisyZupa wigilijna

Zupa wigilijna

Na Pomorzu będzie to rybna, w górach postna kwaśnica, na Mazowszu barszcz albo grzybowa.

Zupa wigilijna

20.12.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:35

*Barszczyk *Składniki:
- 1 por
- kawałek selera
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 łyżka masła
- 50 dag buraków
- 2 jabłka
- sól
- pieprz
- sok z cytryny

Warzywa (oprócz buraków) oczyścić, umyć, zalać 1,5 l wody, posolić, dodać masło, ugotować, wyjąć z wywaru, buraki opłukać, obrać, pokroić na cząstki,
jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne,
do wywaru warzywnego włożyć buraki i jabłka, gotować ok. 30 min, odstawić na godzinę,
barszcz przecedzić, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, można zabielić śmietaną lub jogurtem.

*Rybna *Składniki:
- mała włoszczyzna
- 0,75 kg filetów, np. z dorsza
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- pół szklanki mleka
- kieliszek białego wina
- sól
- bazylia

Włoszczyznę oczyścić, opłukać, pokroić, rybę ułożyć na dnie płaskiego garnka, obłożyć warzywami i czosnkiem, zalać 1,5 l gorącej osolonej wody, zagotować, gotować 15 min,
ostrożnie wyjąć rybę, trzymać w cieple,
wywar gotować na małym ogniu 20 min, przecedzić, podprawić mąką wymieszaną z mlekiem, winem i przyprawami, doprowadzić do wrzenia, podgrzewać, aż zupa zgęstnieje, rozlać, do każdej porcji włożyć kawałki ryby, ozdobić bazylią.

*Grzybowa *Składniki:
- 8 dag suszonych grzybów
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 duże cebule
- kawałek selera
- po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- 2 l wody
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- sok z cytryny
- sól
- 1 łyżka masła
- zmielony pieprz

Grzyby umyć, zalać ciepłą przegotowaną wodą, tak aby je przykrywała, moczyć kilka godzin, ugotować w tej samej wodzie,
warzywa opłukać, obrać, dodać do grzybów pół godziny przed końcem gotowania,
dolać resztę wody, włożyć masło i przyprawy, ugotować, wywar przecedzić,
grzyby pokroić w paseczki, dodać do wywaru, zagotować, przyprawić do smaku śmietaną, solą, zmielonym pieprzem, sokiem z cytryny,
podawać z osobno ugotowanymi ziemniakami i kaszą.

*Barszcz czerwony z uszkami *Składniki:
- 4 suszone grzyby
- 0,75 kg buraków
- 2 cebule
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sok z cytryny
- pieprz
- 3 łyżki masła
Uszka:
- szklanka mąki
- sól
- jajko
- 8 dag suszonych grzybów

Grzyby namoczyć, ugotować w 0,5 l wody,
buraki pokroić, zalać 1,5 l wody, dodać 1 cebulę i przyprawy, gotować 20 min, odstawić na godzinę,
połączyć wywary z masłem, zagotować, przyprawić,
do mąki dodać jajko, wyrobić ciasto, dolewając wody,
grzyby na uszka ugotować, posiekać, wywar odparować,
cebulę przesmażyć na maśle, wymieszać z grzybami, dodać łyżkę wywaru, przyprawić,
ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty o boku 3-4 cm, nałożyć farsz, złożyć na pół, skleić brzegi, ugotować.

Komentarze (0)