Buraczane pierogi z botwinką, fetą i chrzanową śmietaną
Pierogi to jedna z ulubionych, „mącznych” potraw Polaków. Ich przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości, ale smak wynagradza ten trud. Potwierdza to Diana Kowalczyk, autorka „Mientablog”, polecając przepis na pierogi z nietypowym, bardzo wiosennym farszem.
08.06.2016 | aktual.: 08.06.2016 10:10
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- jajko
- sok wyciśnięty z jednego, średniej wielkości buraka (ok. 1/3 szklanki)
- 2 łyżki oleju
Składniki na farsz:
- pęczek botwinki
- pół małej czerwonej cebuli
- ząbek czosnku
- łyżka masła klarowanego
- 150 g sera feta
- łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 proc.
- łyżka ostrego chrzanu dobrej jakości
- świeży koperek
Farsz można przygotować sobie dzień wcześniej. Botwinkę dokładnie myjemy i drobno siekamy (łodygi, liście oraz buraczki, jeśli są niewielkie). Posiekaną w kosteczkę cebulę podsmażamy na maśle. Gdy się zeszkli, dodajemy drobno posiekaną botwinkę, posiekany czosnek, szczyptę soli i sok z cytryny. Dusimy na małym ogniu, aż zmięknie, często mieszając (około 15 minut). Dodajemy pokruszoną fetę i doprawiamy do smaku pieprzem. Śmietanę mieszamy z chrzanem i odstawiamy do lodówki.
Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Wrzucamy je partiami do gotującej się, osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy kilka minut do miękkości ciasta. Podajemy je z chrzanową śmietaną i posiekanym koperkiem. Smacznego!
Źródło: www.mientablog.pl