GotowaniePrzepisyBuraczane pierogi z botwinką, fetą i chrzanową śmietaną

Buraczane pierogi z botwinką, fetą i chrzanową śmietaną

Pierogi to jedna z ulubionych, „mącznych” potraw Polaków. Ich przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości, ale smak wynagradza ten trud. Potwierdza to Diana Kowalczyk, autorka „Mientablog”, polecając przepis na pierogi z nietypowym, bardzo wiosennym farszem.

Buraczane pierogi z botwinką, fetą i chrzanową śmietaną
Źródło zdjęć: © www.mientablog.pl

08.06.2016 | aktual.: 08.06.2016 10:10

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • jajko
  • sok wyciśnięty z jednego, średniej wielkości buraka (ok. 1/3 szklanki)
  • 2 łyżki oleju

Składniki na farsz:

  • pęczek botwinki
  • pół małej czerwonej cebuli
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła klarowanego
  • 150 g sera feta
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 proc.
  • łyżka ostrego chrzanu dobrej jakości
  • świeży koperek

Farsz można przygotować sobie dzień wcześniej. Botwinkę dokładnie myjemy i drobno siekamy (łodygi, liście oraz buraczki, jeśli są niewielkie). Posiekaną w kosteczkę cebulę podsmażamy na maśle. Gdy się zeszkli, dodajemy drobno posiekaną botwinkę, posiekany czosnek, szczyptę soli i sok z cytryny. Dusimy na małym ogniu, aż zmięknie, często mieszając (około 15 minut). Dodajemy pokruszoną fetę i doprawiamy do smaku pieprzem. Śmietanę mieszamy z chrzanem i odstawiamy do lodówki.

Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Wrzucamy je partiami do gotującej się, osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy kilka minut do miękkości ciasta. Podajemy je z chrzanową śmietaną i posiekanym koperkiem. Smacznego!

Źródło artykułu:mientablog.pl
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (2)