Trunki na świąteczny stół - jakie podać?
W Wigilię Bożego Narodzenia, spożywać trunków nie wypada. Co innego, gdy dnia następnego zasiądziemy przy świątecznym stole, w towarzystwie najbliższych nam osób. Do specjalnie przygotowanych smakowitości - faszerowanych mięs, wykwintnych przystawek i sałatek, wypada podać jedynie wytworne trunki, na przykład czerwone wino.
05.12.2007 | aktual.: 03.08.2018 13:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W Wigilię Bożego Narodzenia, spożywać trunków nie wypada. Co innego, gdy dnia następnego zasiądziemy przy świątecznym stole, w towarzystwie najbliższych nam osób. Do specjalnie przygotowanych smakowitości - faszerowanych mięs, wykwintnych przystawek i sałatek, wypada podać jedynie wytworne trunki - w tej roli najlepiej sprawdza się wino.
Wino to trunek elegancki, serwowany w czasie wszelkich ważnych przyjęć i uroczystości. Coraz częściej jest również spożywane podczas nieformalnych kolacji, do obiadu, czy po prostu dla przyjemności. Pite z umiarem jest zdrowe, wspomaga układ sercowo-naczyniowy, zabija niektóre, niekorzystne dla organizmu bakterie. Czerwone jest zdrowsze i uważane za bardziej wytworne niż białe. Warto wiedzieć, jak i do czego podawać ten niezwykły napój. Znajomość kilku zasad pozwoli nie tylko zachowywać się elegancko i zgodnie z etykietą, ale również sprawi, że wino będzie miało jak najlepsze efekty smakowe.
Rytuał serwowania wina
Niezwykle ważny jest sam rytuał podawania. Podawać należy w butelkach, w karafkach wyłącznie to, które jest domowej roboty. Nie należy zapomnieć o dobrym, eleganckim korkociągu, który szybko i bezproblemowo usunie cały korek. Nalewając wino nie należy przysłaniać etykiety ręką. Aby nie wylać wina, lepiej trzymać kieliszek w niewielkiej odległości od szyjki butelki. Nalewajmy powoli, aby wino się nie utleniło i nie straciło swojego aromatu.
Kieliszek z winem białym może być zapełniony maksymalnie do 2\/3 kieliszka, a najlepiej do połowy. Czerwone nalewamy do ¾ kieliszka. Wina musujące nalewamy najpierw odrobinę na dno, a potem do ¾ wysokości kieliszka. Gospodarz powinien najpierw nalać niewielką ilość wina do swojego kieliszka, sprawdzić jego smak i dopiero wtedy podać gościom. Potem nalewa wszystkim gościom, na końcu dolewa do swojego kieliszka. Wino nalewa się z prawej strony, natomiast podaje dania – z lewej. Białe wina podaje się po wyjęciu z wiaderka i przytrzymuje złożoną serwetką, na czerwonym wiążemy z serwetki „krawatkę”. Pamiętajmy, aby wino białe podawać schłodzone, czerwone natomiast powinni być w temperaturze pokojowej.
Aby wino miało jak najlepsze walory smakowe, a także estetyczne, należy pamiętać o dobrym doborze kieliszków. Do win czerwonych zazwyczaj używa się większych kieliszków, a do białych i musujących – węższych i wyższych. Dobrze dobrany kieliszek pozwoli dłużej zachować aromat i cieszyć się pełnym smakiem wina. Eleganckie kieliszki mają wysokie nóżki, które umożliwią trzymanie napoju bez zbędnego podgrzewania go ciepłą dłonią. Należy pamiętać, iż jeśli podajemy więcej rodzaju win, kieliszki ustawiamy w kolejności spożywania napoju, od prawej do lewej.
Do czego podawać?
Przed posiłkiem podaje się zazwyczaj aperitif, lekki napój alkoholowy, który pobudza apetyt. Zazwyczaj są to wina ziołowe. Można je podawać rozcieńczone wodą mineralną, z plasterkiem cytryny i lodem. Następnie rodzaj podawanego wina zależy od potraw, które będziemy spożywać. Do zakąsek zimnych podaje się wytrawne, biało wino. Podaje się je m.in do orzeszków, słonych paluszków, a także delikatnych serów, jak również do sardynek, ostryg i raków.
Do białego mięsa, ryb, drobiu, najczęściej podawanych w jasnych sosach, podaje się białe wino półsłodkie. Można je podawać także do niektórych dań warzywnych oraz do makaronów. Do pasztetów, ostrych sosów podajemy białe wina półwytrawne.
Do różnego rodzaju wędlin, przekąsek, potraw pieczonych i smażonych, a także czerwonego mięsa podajemy czerwone wina wytrawne lub półwytrawne. Do ostrych potraw, dziczyzny i serów typu brie podajemy czerwone wino wytrawne, najlepiej mocniejsze, czyli powyżej 11 %. Do wszelkiego rodzaju deserów, ciast, owoców najlepiej podawać wina słodkie lub półsłodkie. Do owoców morza, łagodnych deserów można podać także wino różowe.
Najważniejsze, aby pamiętać, iż wina słodkie podajemy przede wszystkim słodkich dań, bądź bardzo delikatnych, a wytrawne, wyłącznie do niesłodkich. Warto, zanim poda się jakieś wino gościom, wypróbować wcześniej jego smak, żeby być pewnym jego walorów. Smacznego!