Fitness1200 kalorii

1200 kalorii

1200 kalorii
Źródło zdjęć: © JupiterImages/EAST NEWS
19.01.2007 15:01, aktualizacja: 27.05.2010 19:37

Prowadzisz siedzący tryb życia i nie uprawisz sportu. Jesz nieregularnie i zbyt obficie. Jeśli chcesz schudnąć kilogram w ciągu tygodnia wypróbuj dietę 1200 kalorii.

Prowadzisz siedzący tryb życia i nie uprawisz sportu. Jesz nieregularnie i zbyt obficie. Jeśli chcesz schudnąć kilogram w ciągu tygodnia wypróbuj dietę 1200 kalorii.

Jak sama nazwa wskazuje dieta dostarcza dziennie 1200 kcal. Jest to poniżej dziennego zapotrzebowania, więc nie wolno stosować jej dłużej niż miesiąc, żeby nie osłabiać organizmu. Powtórzyć ją można dopiero po 2-3 miesięcznej przerwie.

Przed rozpoczęciem diety należy zaopatrzyć się w tabele kaloryczne, ponieważ codziennie, przez miesiąc, należy liczyć kalorie każdego posiłku. Jej główny sekret to jedzenie pięć razy w ciągu dnia, co trzy godziny o tej samej porze, małych posiłków.To pozwala na oszukanie głodu. Dania powinny zawierać odpowiednią ilość pełnowartościowego białka, minerałów i witamin.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Stosując dietę, powinno się pić bez ograniczeń niegazowaną wodę mineralną, najlepiej jednak na kilka minut przed lub dwie godziny po jedzeniu (podobnie jak pozostałe napoje). Jeśli stosujemy dietę dłużej niż tydzień, w kolejnych tygodniach powinno się zastąpić posiłki mięsne rybnymi. Ryby powinny być spożywane 3-4 razy w tygodniu. Mają wiele pełnowartościowego białka oraz korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Poniżej prezentujemy przykładowe menu wraz z zawratością koalorii.

Śniadanie:
do wyboru

  1. 2 kromki razowego chleba żytniego: jedna posmarowana niskosłodzonym dżemem, druga z plasterkiem szynki drobiowej, 150 g sałatki jarzynowej z marchewką, groszkiem i odrobiną jogurtu 0% tłuszczu.
  2. Szklanka mleka 0,5% tłuszczu z 3 łyżkami płatków owsianych, 2 kromki pieczywa chrupkiego z 2 plasterkami polędwicy drobiowej, 150 g surówki z pomidorów i kiszonych ogórków.
  3. 2 kromki razowego chleba żytniego, 50 g tuńczyka w sosie własnym, pomidor, 150 g sałatki z kiszonych ogórków i cebuli. 4. 2 kromki pumpernikla z 40 g pasty z ziarnistego serka twarogowego i pomidora, posypanej szczypiorkiem, niepełna szklanka mleka. 5. 2 kromki chleba żytniego z niskosłodzonym dżemem truskawkowym, banan 200 g kefiru.
  4. Szklanka mleka 0,5% tłuszczu z otrębami pszennymi, kromka razowego chleba żytniego z plasterkiem szynki drobiowej, pomidor.
  5. Omlet na parze z 2 jajek, łyżki mąki i mleka z 2kromkami żytniego chleba razowego 100 g sałatki z pomidora, ogórka, szczypiorku, cebuli i odrobiny oliwy z oliwek, szklanka kakao. Powinno zamknąć się w 330 kcal

ZOBACZ RÓWNIEŻ

II śniadanie:
Do wyboru

  1. 20 g serka czosnkowego o zawartości do 30% tłuszczu, 5 rzodkiewek, jabłko.
  2. Sałatka owocowa z kiwi, połowy banana, brzoskwini, odrobiny jogurtu naturalnego 0% tłuszczu.
  3. 100 g jogurtu owocowego 1,5% tłuszczu z 2 łyżkami otrębów pszennych, 2 mandarynki.
  4. Kromka chleba chrupkiego, plasterek szynki drobiowej, pół papryki czerwonej.
  5. 180 g sałatki warzywnej z kapusty pekińskiej, kukurydzy i pomidora. 6. Kromka pumpernikla z 40 g ziarnistego twarożku, jabłko.
  6. 150 g kefiru 0% tł. z 2 łyżkami otrąb pszennych, grejpfrut.

Obiad:
Do wyboru

  1. Zupa jarzynowa z fasolki szparagowej, brukselki, ziemniaków i włoszczyzny 100 g polędwicy z ruszt, 3 łyżki kaszy gryczanej na sypko, 150 g surówki z pomidora, kiszonego ogórka i cebuli, 150 g kalafiora z wody z odrobiną masła.
  2. Talerz zupy ogórkowej z ziemniakami, włoszczyzną i odrobiną mleka 1,5%, tł. 100 g indyka pieczonego w folii z brzoskwinią i rodzynkami, 2 średnie ziemniaki, 200 g surówki z selerów, jabłek i marchwi.
  3. Talerz barszczu czerwonego z ziemniakami 180 g gołąbków z mięsa z indyka, ryżu, kapusty i koncentratu pomidorowego, 2 ziemniaki, 200 g surówki z pomidora, cebuli i papryki czerwonej.
  4. Talerz krupniku z 30 g kaszy i włoszczyzny 100 g kurczaka pieczonego w folii, 2 ziemniaki, 100 g gotowanej marchewki, 100 g surówki z cykorii z odrobiną cukru, sokiem z cytryny, natką pietruszki.
  5. Talerz zupy pomidorowej z 2 łyżkami makaronu gotowaną na włoszczyźnie, zabielanej mlekiem, 100 g dorsza z rusztu z pieczarkami, 150 g ziemniaków puree, 100 g surówki z marchwi i jabłka, 100 g surówki z kapusty pekińskiej, kukurydzy i pomarańczy.
  6. Talerz zupy fasolowej gotowanej na włoszczyźnie i zabielanej odrobiną mleka, 200 g cielęciny duszonej z warzywami, 50 g fasolki szparagowej, 30 g kaszy gryczanej, 200 g surówki z marchewki i jabłek. 7. Talerz zupy kalafiorowej gotowanej na włoszczyźnie, 150 g piersi kurczaka pieczonej w folii, 40 g ciemnego ryżu, 200 g sałatki z tartej marchewki, pora i odrobiny jogurtu naturalnego.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Podwieczorek:

  1. Szklanka kefiru, kiwi.
  2. Kromka pieczywa chrupkiego z 30 g serka ziarnistego, 4 rzodkiewki, szczypiorek.
  3. Pół szklanki mleka z płatkami kukurydzianymi.
  4. 100 g jabłka tartego z marchewką, pomarańcza.
  5. 150 g owoców sezonowych, 100 g serka waniliowego z 3 łyżkami płatków owsianych.
  6. Jogurt.
  7. Szklanka soku pomarańczowego.

Kolacja:

  1. 2 małe ziemniaki w mundurkach, szklanka zsiadłego mleka, 100 g surówki z porów i pomidorów, 100 g surówki z czerwonej kapusty z cebulą i odrobiną oliwy z oliwek.
  2. 160 g sałatki z kaszy kuskus, 2 cienkich plastrów szynki, pomidora, cebuli, odrobiny oliwy, mandarynka.
  3. 2 kromki razowego chleba ze 100 g sałatki śledziowej (gotowany ziemniak, śledź w oleju, cebula, zielony groszek, odrobina jogurtu).
  4. 150 g galaretki z kurczaka, 2 kromki razowego chleba żytniego, kiwi.
  5. 200 g ryżu zapiekanego z warzywami, żółtym serem i groszkiem konserwowym.
  6. 200 g ryby po grecku z warzywami, 2 kromki chleba chrupkiego, jabłko.
  7. Kromka chleba grahama z 80 g dorsza wędzonego,170g sałatki z kiszonego ogórka, cebuli i odrobiny oliwy z oliwek.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także