Dieta Montignaca
Najczęściej tyjemy nie dlatego, że jemy zbyt dużo, lecz dlatego, że źle komponujemy jadłospis. Ta teza jest podstawą diety stworzonej przez francuskiego lekarza Michaela Montignaca. Twierdzi on, że podczas odchudzania nie musimy liczyć kalorii i unikać dużych porcji. Wystarczy zwracać uwagę na zawartość węglowodanów w naszym menu.
11.01.2007 | aktual.: 27.05.2010 19:40
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Najczęściej tyjemy nie dlatego, że jemy zbyt dużo, lecz dlatego, że źle komponujemy jadłospis. Ta teza jest podstawą diety stworzonej przez francuskiego lekarza Michaela Montignaca. Twierdzi on, że podczas odchudzania nie musimy liczyć kalorii i unikać dużych porcji. Wystarczy zwracać uwagę na zawartość węglowodanów w naszym menu.
Dieta Montignaca powoduje, że chudniemy wolniej, ale w przyjemny sposób. Nie ma w niej głodówek, jadłospis jest urozmaicony i czasami można pozwolić sobie nawet na kieliszek czerwonego wina. Michael Montignac stworzył, na potrzeby tej diety, nowe pojęcie - Indeks Glikemiczny (IG), który określa stopień podwyższania poziomu glukozy we krwi przez spożywane przez nas produkty. Ponieważ wpływ na to mają węglowodany francuski lekarz podzielił je na "dobre" (o niskim IG) i „złe” (o wysokim IG). Dobre to te, które nie podnoszą poziomu cukru we krwi.
Założenia diety Montignaca są proste- należy komponować posiłki z produktów o niskim indeksie glikemicznym. Produkty ze złymi węglowodanami powodują wzrost apetytu i chomikowanie zapasów. Jedzenie węglowodanów o małym IG hamuje tycie (a wręcz powoduje chudnięcie), więc menu powinno bazować właśnie na nich.
ZOBACZ RÓWNIEŻ
Produkty o indeksie glikemicznym poniżej 20
Bakłażany, cebulę, cukinię, czosnek, orzeszki ziemne, paprykę, pomidory, seler (naciowy i korzeniowy), soję, warzywa o zielonych liściach.
Produkty o indeksie glikemicznym między 20-29
Czekolada (min. 70% kakao), czereśnie, ugotowana fasola, groch i czerwona soczewica, grejpfruty, fruktoza, suszone jabłka, jogurt (0%), kasza jęczmienna, surowa marchew, marmolada (niesłodzona), suszone śliwki.
Produkty o indeksie glikemicznym między 30-39
Brzoskwinie z puszki, ciecierzyca, dziki ryż, fasolka szparagowa, figi, gruszki, jogurt naturalny, makaron sojowy, mleko odtłuszczone i zsiadłe, ryby, sok pomidorowy, makaron z razowej mąki, świeże śliwki, chudy biały ser.
Produkty o indeksie glikemicznym między 40-50
Świeże brzoskwienie, chleb (z mąki gryczanej, żytniej z pełnego przemiału, z dodatkiem otrębów), czekoladę białą, zielony groszek, chude mięso, mleko sojowe, makaron ryżowy, płatki owsiane, pomarańcze, pumpernikiel, ryż basmati i pełnoziarnisty, chude sery żółte, świeże soki owocowe (poza pomarańczowym), truskawki, winogrona.
Montignac zaleca jadanie 3 posiłków dziennie i czasami podwieczorku. Hołduje maksymie- „śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”. Według niego śniadanie powinno opierać się na "dobrych" węglowodanach z małą ilością produktów białkowych lub w ogóle bez nich (węglowodany IG=35 lub poniżej). Obiad powinien składać się z potraw bogatych w białko i tłuszcz, a kolacja powinna być albo węglowodanowo-białkowa, albo białkowo-tłuszczowa, np. chleb i jogurt lub jajecznica na szynce.
ZOBACZ RÓWNIEŻ
Główne zasady diety Montignaca
Nie wolno łączyć produktów o wysokim IG z tłuszczami w jednym posiłku,
Należy unikać jedzenia produktów węglowodanowo-tłuszczowych (pełne mleko, czekolada, awokado, wątróbka, orzechy laskowe, herbatniki),
Należy wyeliminować cukier (sacharozę),
Jeść chleb tylko pełnoziarnisty i tylko na śniadanie,
Należy zrezygnować z ziemniaków pod każdą postacią,
Wyeliminować biały ryż,
Makaron powinien być gotowany tylko na póltwardo (aldente)
Owoce jeść oddzielnie, najlepiej na czczo i ze skórką,
Ograniczyć alkoholu (w szczególności piwa),
Unikać mocnej kawy i herbaty,
Jeść przynajmniej trzy posiłki dziennie, z żadnego nie rezygnować
Ograniczyć spożywanie "złych" tłuszczów nasyconych, na korzyść "dobrych" nienasyconych,
Bezpośrednio przed i w czasie posiłku nie należy pić wody,
Nie spieszyć się jedząc, należy przeżuwać dokładnie każdy kęs,
Najlepiej przygotowywać soki owocowe w domu, bezpośrednio przed spożyciem,
Wyeliminować słodzone napoje gazowane,
Po posiłku składającym się z węglowodanów należy poczekać 3 godziny, zanim sięgniemy po coś zawierającego tłuszcze,
Po posiłku składającym się z produktów tłuszczowych należy poczekać 4 godziny zanim zje się coś zawierającego węglowodany,
Trzeba jeść warzywa bogate w błonnik: sałatę, pory, bakłażany itp,
Należy pić 2 litry niegazowanej wody mineralnej
Między posiłkami pić wodę mineralną niegazowaną - od 1,5 do 2 litrów. Podczas stosowania tej diety chudnie się powoli, ok. kilograma tygodniowo, ale za to trwale. Planując tę dietę, trzeba korzystać ze szczegółowych tabel produktów z wyliczonym indeksem glikemicznym. Dietę może spróbować każdy, zwłaszcza osoby, które chcą się odzwyczaić od słodyczy i te ze skłonnością do cukrzycy.