GotowaniePrzepisyBez jaj... ani rusz

Bez jaj... ani rusz

Bez jaj... ani rusz
15.11.2006 11:46, aktualizacja: 29.06.2010 14:05

Jajka są świetne o każdej porze dnia. Na śniadanie w postaci jajecznicy, na obiad w roli głównej – jajko sadzone, na kolację lub zakąski – jajka na twardo, pasty jajeczne i wreszcie na deser jako kogel mogel. Warto je zatem na stałe włączyć do naszego jadłospisu.

Jajka są świetne o każdej porze dnia. Na śniadanie w postaci jajecznicy, na obiad w roli głównej – jajko sadzone, na kolację lub zakąski – jajka na twardo, pasty jajeczne i wreszcie na deser jako kogel mogel. Warto je zatem na stałe włączyć do naszego jadłospisu, tym bardziej, że mają prawie wszystkie potrzebne organizmowi składniki odżywcze. A ich smak nie może się znudzić...

Przygotowanie smakowitego jajka w dowolnej formie wydaje się błahostką. Mimo to warto jednak poznać i zapamiętać kilka prostych i sprawdzonych rad, jak postępować z jajkami, jak je przyrządzać i jak cieszyć się ich smakiem.

Jajko gotowane

Ugotowanie jajka to bodaj najprostszy sposób na jego przyrządzenie, jak się jednak okazuje nawet to trzeba potrafić. Czas gotowania jajka wpływa bowiem nie tylko na jego konsystencję, ale i smak. Podczas gotowania warto pamiętać, aby przed włożeniem do wody nakłuć szpilką lub igłą dziurkę na czubku bardziej zaokrąglonej strony, dzięki czemu jajko nie pęknie podczas gotowania. Aby zabezpieczyć skorupkę przed pękaniem można również dodać do gotującej się wody szczyptę soli lub łyżeczkę octu.

Przed gotowaniem najlepiej jest wyjąć jajka z lodówki nieco wcześniej, aby ogrzały się w temperaturze pokojowej. W małym rondelku wstawiamy wodę i w tym czasie myjemy jajka. Jak tylko woda zacznie wrzeć – ważne, aby woda nie bulgotała, tylko lekko drżała – delikatnie wkładamy jajka do wody na łyżce. Od chwili wrzenia wody liczymy czas, w którym chcemy ugotować ulubione jajko.

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:
Na miękko i mollet

Jajka na miękko uzyskamy po ok. 3-4 minutach, wówczas żółtko będzie płynne, a białko ścięte. Tak przyrządzone jajko jemy w specjalnych „stojaczkach” na jajko, odcinając z jednego z wierzchołków skorupkę nożem lub tłukąc łyżeczką. Niektórzy smakosze do takiego dania, a konkretnie do płynnego żółtka dodają odrobinę masła i soli.

Jajko mollet – to bardzo lubiana postać jajka ugotowanego na tzw. półtwardo, czyli kiedy białko jest ścięte, a żółtko jest półpłynne, dzięki czemu można je zjeść zarówno tak jak jajko na miękko – łyżeczką ze skorupki, jak i na przykład smarując nim pieczywo. Aby uzyskać taką konsystencję jajka trzeba odczekać od 4 do 5 minut od chwili zawrzenia wody.

Jajko na twardo – w takiej postaci chętnie dodajemy je do sałatek, zup, jadamy je na kanapkach lub pokrojone w ćwiartki z dodatkiem majonezu ułożone na liściach sałaty. Jajko na twardo uzyskamy po 8-10 minutach – wówczas zarówno żółtko, jak i białko będą twarde i ścięte. Warto przypilnować czasu gotowania, bowiem jajka gotowane dłużej niż 10 minut stają się gumowate, a wokół żółtek tworzy się szarozielona obwódka.

Jajka zaraz po ugotowaniu zalewamy dużą ilością zimnej wody, co ułatwi później sprawne obranie ich ze skorupki, bez zrywanie grubej warstwy białka. Jajka na twardo najłatwiej jest pokroić specjalną krajalnicą do jajek, z której wychodzą równiutkie całe plasterki.

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:
Jednocześnie coraz bardziej popularnym rozwiązaniem zastępującym tradycyjny rondelek są specjalne elektryczne urządzenia do gotowania jaj umożliwiające gotowanie jednocześnie od 1 do 7 jaj na miękko lub twardo. Urządzenie takie wyposażone jest w naczynie z podziałką umożliwiające uzyskanie odpowiedniego stopnia twardości jaj, zakończone igłą do nakłuwania jaj. Sygnał dźwiękowy informuje nas, że gotowania zostało zakończeniu. Tego typu udogodnienie jest dobrym pomysłem dla osób, które gotują często i dużo jajek. Nie trzeba bowiem pilnować, aby jajek nie przegotować, ani, aby woda nie wykipiała.

Po wiedeńsku

Jajko po wiedeńsku - w rondelku gotujemy wodę. W tym czasie do szklanki wbijamy uprzednio umyte jajka i nie mieszając, wstawiamy do ciepłej kąpieli wodnej na 3-4 minuty. Uważnie obserwujemy kolejne zmiany białka i żółtka. I gdy tylko białko będzie ścięte, wyjmujemy szklankę z wody, stawiamy na podstawce z łyżeczką, a na jajko dodajemy porcję świeżego, surowego masła i szczyptę soli.

W koszulce

Jajko w koszulce – w ten sposób można przygotować tylko świeże jajka, które mają ścisłe nie rozlewające się białko. Jajka wbijamy do miseczki lub filiżanki, uważając, by żółtko się nie rozlało. Każde z jajek wrzucamy do osolonego wrzątku, zagotowanego z dodatkiem 2 łyżek octu, gotujemy 2-3 minuty pod przykryciem, przekładamy do zimnej wody. Jajka wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i wykładamy na deseczkę. Obcinamy postrzępione białko i formujemy zgrabne owalne porcje. Jak każde jajko, świetnie smakuje z dodatkiem majonezu i szczypiorku.

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:
Jajko sadzone

Chętnie jadane zarówno na sute śniadania, jak i na obiad. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Jajko należy delikatnie rozbić i wlać na nasmarowaną tłuszczem patelnię. Przykryć. Gdy białko zetnie się i białawą warstwą pokryje żółtko jajko jest gotowe. Należy je szybko, ale ostrożnie przełożyć lub na talerzy – można je jeść zarówno same z przyprawami, jak i na przykład podane na ciepłej grzance.

Jaja marmurkowe

To apetyczne kolorowe jajko ugotowane na twardo, doskonałe do podania na domowe przyjęcia. Jajko gotujemy tak jak „na twardo”, ale w trakcie gotowania kruszymy (bez odrywania) skorupkę i dodajemy do wody przyprawy - głównie herbatę, anyż, kminek, sól. Całe gotowanie trwa ok. godziny, a po tym czasie jajka pozostawiamy jeszcze w wywarze do wystygnięcia, po czym obiera ze skorupek.

Kogel mogel

Czyli prosty deser z żółtek jaj i cukru, który podobno pojawił się w Polsce już w XVII wieku, a jego receptura jest prawdopodobnie pochodzenia żydowskiego. Stał się szczególnie popularny w okresie, kiedy słodycze nie były łatwo dostępne. Jednak i dziś wielu smakoszy ma do niego sentyment. Tradycyjny kogel mogel robi się z dwóch jaj i trzech łyżeczek cukru, dokładnie razem wymieszanych. Do smaku można dodać między innymi kakao, miód, rum, bita śmietana czy rodzynki. Palce lizać...

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:

Źródło artykułu:WP Kobieta