Błąd przy gotowaniu jajek. Stracą wszystko, co najlepsze

Jajka są bogate w białko, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Aby w pełni korzystać z ich wartości, ważne jest odpowiednie przygotowanie. Sposób gotowania może wpłynąć nie tylko na smak, czy konsystencję, lecz także na zawartość składników odżywczych.

Błąd przy gotowaniu jajek. Stracą wszystko, co najlepszeJak gotować jajka?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Zuzanna Sierzputowska
1

Gotowanie jajek wydaje się proste, ale łatwo popełnić błędy wpływające na ich smak i wartość odżywczą. Jajka na twardo są popularne w wielu potrawach, dlatego warto znać zasady ich obróbki, by uniknąć kulinarnych wpadek.

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka to bogate źródło białka, niezbędnego w procesach regeneracji i budowy tkanek. Produkt ten zawiera też zdrowe tłuszcze nienasycone, które obniżają poziom "złego" cholesterolu. W jajkach znajdziemy też witaminy z grupy B, a także A, D, E oraz K. Na liście składników odżywczych są też ważne minerały, jak cynk, żelazo, selen oraz fosfor.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy jajek na Wielkanoc zabraknie? Sprzedawcy: "Już brakuje"

Czas gotowania zależy od wielkości jajek i pożądanej przez nas konsystencji. Jeżeli chcemy przyrządzić jajka na miękko, małe sztuki gotujemy 3,5 min, średnie 4,5, a duże - 5,5 min. Z kolei jajka na twardo gotujemy 8 min w przypadku małych sztuk, 9 min - średnie, a duże 10 min.

Jajek nie należy gotować zbyt długo. Prowadzi to bowiem do powstawania wokół żółtka siarkowodoru, który sprawia, że jajko nabiera nieprzyjemnego zapachu. Wysoka temperatura gotowania pozbawia też jajka wielu składników odżywczych. Pojawia się też nieestetyczna, ciemna obwódka wokół żółtka.

Wszystko, co musisz wiedzieć o gotowaniu jajek

Nie tylko zbyt długie gotowanie jest błędem. Nierównomierne gotowanie również nie sprzyja - doprowadza bowiem do nierównomiernego ścięcia się białka. Trzeba też uważać na pękające skorupki - przez nie może wyciekać białko.

Jak zatem ugotować jajka bez popełniania błędów? Wybierajmy świeży produkt. Przy samym gotowaniu wkładajmy jajka wprost do gotującej się wody na średnim ogniu. Po gotowaniu schłodź jajka w zimnej wodzie; tak łatwiej je obierzesz ze skorupki. Do gotującej się wody możesz dodać odrobinę soku z cytryny lub octu - pomogą w utrzymaniu białka w środku w razie pęknięcia skorupki.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

© Materiały WP

Wybrane dla Ciebie

Domowy patent na mole. Działa lepiej niż chemia z drogerii
Domowy patent na mole. Działa lepiej niż chemia z drogerii
Wsyp pod hortensje. Będą kwitły jak szalone
Wsyp pod hortensje. Będą kwitły jak szalone
Klasa sama w sobie. W takim stroju trudno o modową wpadkę
Klasa sama w sobie. W takim stroju trudno o modową wpadkę
Weszła w "zakazanej" sukni. Złamała zasady czerwonego dywanu w Cannes?
Weszła w "zakazanej" sukni. Złamała zasady czerwonego dywanu w Cannes?
Płyta będzie jak nowa. Domowy sposób na ukryty brud
Płyta będzie jak nowa. Domowy sposób na ukryty brud
Przed laty ją wyśmiano. Syn Mandaryny szczerze o porażce w Sopocie
Przed laty ją wyśmiano. Syn Mandaryny szczerze o porażce w Sopocie
Działa zbawiennie na skórę dojrzałą. Idź do apteki po maść za 10 zł
Działa zbawiennie na skórę dojrzałą. Idź do apteki po maść za 10 zł
Hit na lato. Strój Kwaśniewskiej nie ma sobie równych
Hit na lato. Strój Kwaśniewskiej nie ma sobie równych
Wymieszaj z wodą i podlej. Kwiatów będzie zatrzęsienie
Wymieszaj z wodą i podlej. Kwiatów będzie zatrzęsienie
Pokazała się bez grama makijażu. "Piękność bije z tego zdjęcia"
Pokazała się bez grama makijażu. "Piękność bije z tego zdjęcia"
Eliksir dla storczyka. Naturalny nawóz prosto z kuchni
Eliksir dla storczyka. Naturalny nawóz prosto z kuchni
Meszki nie lubią tego zapachu. Nawet się do ciebie nie zbliżą
Meszki nie lubią tego zapachu. Nawet się do ciebie nie zbliżą