Błąd przy gotowaniu jajek. Stracą wszystko, co najlepsze

Jajka są bogate w białko, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Aby w pełni korzystać z ich wartości, ważne jest odpowiednie przygotowanie. Sposób gotowania może wpłynąć nie tylko na smak, czy konsystencję, lecz także na zawartość składników odżywczych.

JajkoJak gotować jajka?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Zuzanna Sierzputowska

Gotowanie jajek wydaje się proste, ale łatwo popełnić błędy wpływające na ich smak i wartość odżywczą. Jajka na twardo są popularne w wielu potrawach, dlatego warto znać zasady ich obróbki, by uniknąć kulinarnych wpadek.

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka to bogate źródło białka, niezbędnego w procesach regeneracji i budowy tkanek. Produkt ten zawiera też zdrowe tłuszcze nienasycone, które obniżają poziom "złego" cholesterolu. W jajkach znajdziemy też witaminy z grupy B, a także A, D, E oraz K. Na liście składników odżywczych są też ważne minerały, jak cynk, żelazo, selen oraz fosfor.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy jajek na Wielkanoc zabraknie? Sprzedawcy: "Już brakuje"

Czas gotowania zależy od wielkości jajek i pożądanej przez nas konsystencji. Jeżeli chcemy przyrządzić jajka na miękko, małe sztuki gotujemy 3,5 min, średnie 4,5, a duże - 5,5 min. Z kolei jajka na twardo gotujemy 8 min w przypadku małych sztuk, 9 min - średnie, a duże 10 min.

Jajek nie należy gotować zbyt długo. Prowadzi to bowiem do powstawania wokół żółtka siarkowodoru, który sprawia, że jajko nabiera nieprzyjemnego zapachu. Wysoka temperatura gotowania pozbawia też jajka wielu składników odżywczych. Pojawia się też nieestetyczna, ciemna obwódka wokół żółtka.

Wszystko, co musisz wiedzieć o gotowaniu jajek

Nie tylko zbyt długie gotowanie jest błędem. Nierównomierne gotowanie również nie sprzyja - doprowadza bowiem do nierównomiernego ścięcia się białka. Trzeba też uważać na pękające skorupki - przez nie może wyciekać białko.

Jak zatem ugotować jajka bez popełniania błędów? Wybierajmy świeży produkt. Przy samym gotowaniu wkładajmy jajka wprost do gotującej się wody na średnim ogniu. Po gotowaniu schłodź jajka w zimnej wodzie; tak łatwiej je obierzesz ze skorupki. Do gotującej się wody możesz dodać odrobinę soku z cytryny lub octu - pomogą w utrzymaniu białka w środku w razie pęknięcia skorupki.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

© Materiały WP
Wybrane dla Ciebie
Rozeszły się po Polsce. Reaguj, gdy zauważysz w swoim ogrodzie
Rozeszły się po Polsce. Reaguj, gdy zauważysz w swoim ogrodzie
Bolało ją całe ciało. Prezenterka w końcu usłyszała diagnozę
Bolało ją całe ciało. Prezenterka w końcu usłyszała diagnozę
Usmaż "po francusku". Kto spróbuje, ten zapomina o zwykłej jajecznicy
Usmaż "po francusku". Kto spróbuje, ten zapomina o zwykłej jajecznicy
Nie dotykaj, gdy widzisz w łazience. Chirurg tłumaczy, co to jest
Nie dotykaj, gdy widzisz w łazience. Chirurg tłumaczy, co to jest
Hit na suche pięty. W aptece kosztuje grosze
Hit na suche pięty. W aptece kosztuje grosze
Takie nagranie w dniu ślubu byłej żony. "Komentarz" bez słów
Takie nagranie w dniu ślubu byłej żony. "Komentarz" bez słów
Drugi raz żegna męża. Powtórny pogrzeb po ekshumacji
Drugi raz żegna męża. Powtórny pogrzeb po ekshumacji
Świeże kwiaty na grobie? Ten trik sprawi, że będą stały jeszcze dłużej
Świeże kwiaty na grobie? Ten trik sprawi, że będą stały jeszcze dłużej
Kiedyś Polacy się zajadali, dziś niewielu ma odwagę. To błąd
Kiedyś Polacy się zajadali, dziś niewielu ma odwagę. To błąd
Nie lekceważ, gdy zauważysz w domu. Ich obecność to sygnał alarmowy
Nie lekceważ, gdy zauważysz w domu. Ich obecność to sygnał alarmowy
Odszedł z teatru w atmosferze skandalu. Dziś spełnia się w warsztacie
Odszedł z teatru w atmosferze skandalu. Dziś spełnia się w warsztacie
Nikt jej nie pomógł, bo myśleli, że jest pijana. Zmarła 20 lat temu
Nikt jej nie pomógł, bo myśleli, że jest pijana. Zmarła 20 lat temu