Błąd przy gotowaniu jajek. Stracą wszystko, co najlepsze

Jajka są bogate w białko, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Aby w pełni korzystać z ich wartości, ważne jest odpowiednie przygotowanie. Sposób gotowania może wpłynąć nie tylko na smak, czy konsystencję, lecz także na zawartość składników odżywczych.

JajkoJak gotować jajka?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Zuzanna Sierzputowska

Gotowanie jajek wydaje się proste, ale łatwo popełnić błędy wpływające na ich smak i wartość odżywczą. Jajka na twardo są popularne w wielu potrawach, dlatego warto znać zasady ich obróbki, by uniknąć kulinarnych wpadek.

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka to bogate źródło białka, niezbędnego w procesach regeneracji i budowy tkanek. Produkt ten zawiera też zdrowe tłuszcze nienasycone, które obniżają poziom "złego" cholesterolu. W jajkach znajdziemy też witaminy z grupy B, a także A, D, E oraz K. Na liście składników odżywczych są też ważne minerały, jak cynk, żelazo, selen oraz fosfor.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy jajek na Wielkanoc zabraknie? Sprzedawcy: "Już brakuje"

Czas gotowania zależy od wielkości jajek i pożądanej przez nas konsystencji. Jeżeli chcemy przyrządzić jajka na miękko, małe sztuki gotujemy 3,5 min, średnie 4,5, a duże - 5,5 min. Z kolei jajka na twardo gotujemy 8 min w przypadku małych sztuk, 9 min - średnie, a duże 10 min.

Jajek nie należy gotować zbyt długo. Prowadzi to bowiem do powstawania wokół żółtka siarkowodoru, który sprawia, że jajko nabiera nieprzyjemnego zapachu. Wysoka temperatura gotowania pozbawia też jajka wielu składników odżywczych. Pojawia się też nieestetyczna, ciemna obwódka wokół żółtka.

Wszystko, co musisz wiedzieć o gotowaniu jajek

Nie tylko zbyt długie gotowanie jest błędem. Nierównomierne gotowanie również nie sprzyja - doprowadza bowiem do nierównomiernego ścięcia się białka. Trzeba też uważać na pękające skorupki - przez nie może wyciekać białko.

Jak zatem ugotować jajka bez popełniania błędów? Wybierajmy świeży produkt. Przy samym gotowaniu wkładajmy jajka wprost do gotującej się wody na średnim ogniu. Po gotowaniu schłodź jajka w zimnej wodzie; tak łatwiej je obierzesz ze skorupki. Do gotującej się wody możesz dodać odrobinę soku z cytryny lub octu - pomogą w utrzymaniu białka w środku w razie pęknięcia skorupki.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

© Materiały WP
Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Nawrocka w odważnym połączeniu kolorystycznym. Stylistka: "Oczy bolą"
Nawrocka w odważnym połączeniu kolorystycznym. Stylistka: "Oczy bolą"
Jej hity śpiewała cała Polska. Właśnie skończyła 52 lata
Jej hity śpiewała cała Polska. Właśnie skończyła 52 lata
Nałożyła szminkę pod oczy. Efekt przerósł oczekiwania
Nałożyła szminkę pod oczy. Efekt przerósł oczekiwania
Pokazała się po dłuższej przerwie. Tak teraz wygląda Ewa Wiśniewska
Pokazała się po dłuższej przerwie. Tak teraz wygląda Ewa Wiśniewska
Wlej do odpływu. Wszystkie resztki znikną
Wlej do odpływu. Wszystkie resztki znikną
Tym zajmuje się poza aktorstwem. "Robię też na sprzedaż"
Tym zajmuje się poza aktorstwem. "Robię też na sprzedaż"
Nowy trend w ogrodnictwie? Posadź zamiast tui, a nie pożałujesz
Nowy trend w ogrodnictwie? Posadź zamiast tui, a nie pożałujesz
Ujawniła, co jej robił. Ze łzami w oczach wspomina małżeństwo
Ujawniła, co jej robił. Ze łzami w oczach wspomina małżeństwo
Zrób to teraz z trawnikiem. Wiosną będzie gęsty jak nigdy
Zrób to teraz z trawnikiem. Wiosną będzie gęsty jak nigdy
Założyła małą czarną. Krój to strzał w dziesiątkę
Założyła małą czarną. Krój to strzał w dziesiątkę
Połóż w łazience na noc. Do rana wszystkie rybiki się wyniosą
Połóż w łazience na noc. Do rana wszystkie rybiki się wyniosą
Mogą stworzyć siedlisko pluskiew. Szybko wynieś z sypialni
Mogą stworzyć siedlisko pluskiew. Szybko wynieś z sypialni