Błąd przy gotowaniu jajek. Stracą wszystko, co najlepsze

Jajka są bogate w białko, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały. Aby w pełni korzystać z ich wartości, ważne jest odpowiednie przygotowanie. Sposób gotowania może wpłynąć nie tylko na smak, czy konsystencję, lecz także na zawartość składników odżywczych.

JajkoJak gotować jajka?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Zuzanna Sierzputowska

Gotowanie jajek wydaje się proste, ale łatwo popełnić błędy wpływające na ich smak i wartość odżywczą. Jajka na twardo są popularne w wielu potrawach, dlatego warto znać zasady ich obróbki, by uniknąć kulinarnych wpadek.

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka to bogate źródło białka, niezbędnego w procesach regeneracji i budowy tkanek. Produkt ten zawiera też zdrowe tłuszcze nienasycone, które obniżają poziom "złego" cholesterolu. W jajkach znajdziemy też witaminy z grupy B, a także A, D, E oraz K. Na liście składników odżywczych są też ważne minerały, jak cynk, żelazo, selen oraz fosfor.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy jajek na Wielkanoc zabraknie? Sprzedawcy: "Już brakuje"

Czas gotowania zależy od wielkości jajek i pożądanej przez nas konsystencji. Jeżeli chcemy przyrządzić jajka na miękko, małe sztuki gotujemy 3,5 min, średnie 4,5, a duże - 5,5 min. Z kolei jajka na twardo gotujemy 8 min w przypadku małych sztuk, 9 min - średnie, a duże 10 min.

Jajek nie należy gotować zbyt długo. Prowadzi to bowiem do powstawania wokół żółtka siarkowodoru, który sprawia, że jajko nabiera nieprzyjemnego zapachu. Wysoka temperatura gotowania pozbawia też jajka wielu składników odżywczych. Pojawia się też nieestetyczna, ciemna obwódka wokół żółtka.

Wszystko, co musisz wiedzieć o gotowaniu jajek

Nie tylko zbyt długie gotowanie jest błędem. Nierównomierne gotowanie również nie sprzyja - doprowadza bowiem do nierównomiernego ścięcia się białka. Trzeba też uważać na pękające skorupki - przez nie może wyciekać białko.

Jak zatem ugotować jajka bez popełniania błędów? Wybierajmy świeży produkt. Przy samym gotowaniu wkładajmy jajka wprost do gotującej się wody na średnim ogniu. Po gotowaniu schłodź jajka w zimnej wodzie; tak łatwiej je obierzesz ze skorupki. Do gotującej się wody możesz dodać odrobinę soku z cytryny lub octu - pomogą w utrzymaniu białka w środku w razie pęknięcia skorupki.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

© Materiały WP
Wybrane dla Ciebie
Lewandowska zachwyca w Nowym Jorku. Tylko spójrzcie, co ma na sobie
Lewandowska zachwyca w Nowym Jorku. Tylko spójrzcie, co ma na sobie
Hanna Brzezińska była ikoną PRL-u. Dziś jej wnuk jest znany w mediach
Hanna Brzezińska była ikoną PRL-u. Dziś jej wnuk jest znany w mediach
Selma Blair cierpi na stwardnienie rozsiane. Tak wygląda na nowych zdjęciach
Selma Blair cierpi na stwardnienie rozsiane. Tak wygląda na nowych zdjęciach
Nie żałuje kontrowersyjnej sceny erotycznej. Chloë Sevigny skończyła 51 lat
Nie żałuje kontrowersyjnej sceny erotycznej. Chloë Sevigny skończyła 51 lat
Zakazany krzew w Polsce. Kary są niewyobrażalnie dotkliwe
Zakazany krzew w Polsce. Kary są niewyobrażalnie dotkliwe
Historia seniorki obiegła sieć. "Policjanci zareagowali odruchem serca"
Historia seniorki obiegła sieć. "Policjanci zareagowali odruchem serca"
Szomańska karierę zaczynała u Rubika. "Wstydziłam się tego utworu"
Szomańska karierę zaczynała u Rubika. "Wstydziłam się tego utworu"
Polacy nie chcą nazywać tak synów. Od 2016 roku imię nadano dwa razy
Polacy nie chcą nazywać tak synów. Od 2016 roku imię nadano dwa razy
Owen Wilson nie chce poznać córki. Matka dziewczynki od lat go namawia
Owen Wilson nie chce poznać córki. Matka dziewczynki od lat go namawia
"Czarne złoto ogrodnika". Genialny patent na pozbycie się liści
"Czarne złoto ogrodnika". Genialny patent na pozbycie się liści
Radzi, jak zwracać się do Marty Nawrockiej. Wiadomo, czego unikać
Radzi, jak zwracać się do Marty Nawrockiej. Wiadomo, czego unikać
Masz pochodzenie szlacheckie czy chłopskie? Tak to sprawdzisz
Masz pochodzenie szlacheckie czy chłopskie? Tak to sprawdzisz