Chcesz być zdrowa? Jedz pomidory
Są nie tylko soczyste i smaczne. Okazuje się, że mogą uratować twoje życie! Z najnowszych badań wynika, że jedzenie pomidorów – zarówno świeżych, jak i przetworów – istotnie zmniejsza ryzyko rozwinięcia się raka piersi u kobiet po menopauzie.
23.12.2013 | aktual.: 24.12.2013 12:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Są nie tylko soczyste i smaczne. Okazuje się, że mogą uratować twoje życie! Z najnowszych badań wynika, że jedzenie pomidorów – zarówno świeżych, jak i przetworów – istotnie zmniejsza ryzyko rozwinięcia się raka piersi u kobiet po menopauzie. Jednak to nie jedyna korzyść ze spożywania tych warzyw. Pomidory regulują też poziom cukru we krwi i dostarczają organizmowi wielu niezbędnych witamin i minerałów.
To źródło wielu cennych substancji odżywczych. Pomidory zawierają duże ilości karotenu, dostarczają organizmowi witaminy: C, K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy i biotynę. Są bogate w potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo i miedź. Przede wszystkim zawierają jednak likopen, cenny antyutleniacz, który nadaje im czerwony kolor.
Te warzywa nie mają wielu kalorii, są więc nieocenione w dietach przeciw otyłości, w cukrzycy czy zapaleniu stawów. Pomagają przy chorobach nerek i serca. Zaleca się je szczególnie dzieciom i młodzieży, a także osobom cierpiącym na zaparcia. Działają uspokajająco, bo zawierają sole bromu.
Okazuje się jednak, że pomidory mogą nie tylko poprawiać nasze zdrowie, ale także, w pewnych okolicznościach, uratować życie.
Badania
Dieta bogata w pomidory może pomóc kobietom po menopauzie. Ostatnie badania opublikowane w Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism pokazują, że te warzywa zawierają duże ilości adiponektyny, hormonu biorącego udział w kontroli poziomu cukru we krwi. Okazuje się, że dzięki temu spada ryzyko zachorowania na raka piersi.
- Jedzenie pomidorów i przetworów, nawet w krótkim okresie, może być bardzo korzystne dla zdrowia starszych kobiet – mówi Adana Llanos z Rutgers University School of Public Health, która prowadziła badania.
Badaczka zaznacza, że w ogóle spożywanie dużej ilości owoców i warzyw może spowodować, że będziemy żyć dłużej i cieszyć się lepszym zdrowiem. – Uważamy, że jedzenie chociażby dziennej zalecanej dawki witamin jest najlepszym sposobem zapobiegania raka piersi – mówi.
O tym, jak cudownym lekarstwem potrafią być pomidory, świadczą wyniki badań zespołu pod kierownictwem Adany Llanos. Naukowcy przebadali 70 kobiet. Panie przez 10 tygodni musiały zjadać pomidory zawierające co najmniej 25 miligramów likopenu. Okazało się, że przez ten czas poziom hormonu adiponektyny we krwi wzrósł aż o 9 procent.
Efekt był szczególnie spektakularny u kobiet z niższym BMI. Pokazuje to, jak ważne jest dbanie o odpowiednią wagę i zapobieganie otyłości.
Co ciekawe, w tych samych badaniach nie potwierdzono cudownego wpływu soi na organizm kobiet. Dotychczas myślano, że to właśnie ten produkt sprawia, iż Azjatki rzadziej chorują na raka piersi. Okazuje się jednak, że soja wręcz obniżała ilość adiponektyny we krwi. Czyżbyśmy więc przez całe lata byli w błędzie?
(sr/mtr), kobieta.wp.pl