Ciasto cytrynowe
Są takie wypieki, które trafią w gust każdego miłośnika ciast i bez dwóch zdań należy do nich ciasto cytrynowe. Udekorowane wedle gustu i z dodatkiem sezonowych owoców, będzie idealną propozycją do kawy lub herbaty.
22.07.2016 | aktual.: 27.07.2016 16:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Składniki 2 foremki keksówki średniej wielkości:
- 4 jajka
- 260 g cukru
- skórka otarta z 3 cytryn
- szczypta soli
- 115 ml śmietanki 30%
- 210 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki dżemu pomarańczowego
- 75 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
Przygotowanie:
W misce delikatnie ubijamy mikserem jajka, cukier, skórkę cytrynową i sól (przez ok. 30 sekund). Cały czas ubijając dodajemy śmietankę i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Dodajemy dżem pomarańczowy. Na koniec wlewamy ostudzone masło i dokładnie mieszamy. Foremki smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Masę dzielimy na 2 części i przelewamy do foremek. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (góra-dół). Wkładamy napełnione foremki, pieczemy przez ok. 5 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto powinno nabrać ładnego złoto-brązowego koloru.
Upieczone ciasto możemy polać lukrem lub rozpuszczoną białą czekoladą. Świetnym dodatkiem może być bita śmietana wymieszana z białą czekoladą i odrobiną soku z cytryny, no i świeże owoce wspaniale pasują do takich ciast.
Zobacz także: miętowa beza z białą czekoladą i granatem