GotowaniePrzepisyCiasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Są takie wypieki, które trafią w gust każdego miłośnika ciast i bez dwóch zdań należy do nich ciasto cytrynowe. Udekorowane wedle gustu i z dodatkiem sezonowych owoców, będzie idealną propozycją do kawy lub herbaty.

Ciasto cytrynowe
Źródło zdjęć: © www.maywaysweets.com

22.07.2016 | aktual.: 27.07.2016 16:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Składniki 2 foremki keksówki średniej wielkości:

  • 4 jajka
  • 260 g cukru
  • skórka otarta z 3 cytryn
  • szczypta soli
  • 115 ml śmietanki 30%
  • 210 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 75 g rozpuszczonego i schłodzonego masła

Przygotowanie:
W misce delikatnie ubijamy mikserem jajka, cukier, skórkę cytrynową i sól (przez ok. 30 sekund). Cały czas ubijając dodajemy śmietankę i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Dodajemy dżem pomarańczowy. Na koniec wlewamy ostudzone masło i dokładnie mieszamy. Foremki smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Masę dzielimy na 2 części i przelewamy do foremek. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (góra-dół). Wkładamy napełnione foremki, pieczemy przez ok. 5 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto powinno nabrać ładnego złoto-brązowego koloru.

Upieczone ciasto możemy polać lukrem lub rozpuszczoną białą czekoladą. Świetnym dodatkiem może być bita śmietana wymieszana z białą czekoladą i odrobiną soku z cytryny, no i świeże owoce wspaniale pasują do takich ciast.

Źródło artykułu:mywaysweets.com
Komentarze (0)